Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, januari 2022

tww januari 2022
Door: Michael Woolthuis

De winter zal nog wel even een beetje aankwakkelen, dus kan er mooi gewerkt worden aan een fijn ondergistend biertje. Marzen, ook wel oktoberfest genoemd, is lekker verfrissend met een licht bittertje, gemaakt met een lagergist dus het makkelijkste om in de winter te brouwen. De vergisting, zowel hoofd- als lagering, moet ongeveer tussen de 10°C en 15°C blijven. Dus alles in de schuur schuiven is meestal voldoende om de boel koel te houden. De gist is ook erg vergevingsgezind. Dus als de zon eens een dagje iets te warm heeft geschenen of als een verraderlijk nachtvorstje de rayonhoofden weer heeft doen smachten, zal dat niet veel uitmaken. Door de melahelasidoniamout (altijd moeilijk uit te spreken) krijgt het een enigszins rode gloed. Niet teveel, maar het valt wel op. Als je vandaag meteen gaat brouwen dan heb je hem eind februari al drinkbaar in de fles zitten en begint het genieten.

Groeten,
Michael

Recept voor januari: Roojig

Receptgegevens

Biertype:

Märzen

Recept hoeveelheid:

10 liter

alcohol percentage:

5,4%

begin SG:

1050

eind SG:

1012

EBC (kleur):

28 EBC

EBU (bitterheid):

20 IBU

Kooktijd:

90 min

Brouwzaal rendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pils mout

3 EBC

1000 gr

 

Viennamout

6 EBC

640 gr

 

Carared

 

265 gr

 

Melanoidinmout

 

265 gr

 

Hallertauer tradition

6,2 α

4 gr

90 min

Nugget hop

13.8 α

3 gr

70 min

Perle hop

9.6 α

3 gr

10 min

Hallertauer mittelfruh

4.3 α

3 gr

10 min

Gist:

Lallemand Diamond lager

1

 

Maischschema

70 °C

68°C

78°C

stort

60 min

5 min

Terug naar overzicht