Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, januari 2021

tww januari 2021
Door: Michael Woolthuis

Lekkere afsluiting van het vorige jaar. Buiten dat er geen fijne knallers en eindfeesten waren, de kroeg dicht was, we niet eens gezamenlijk oliebollen mochten eten, was ik ook vergeten om mijn stukje voor het clubblad van december in te leveren. Bij dezen dus eerst een samenvatting van vorige maand en aansluitend een klein stukje over het recept van deze maand.

December

Het recept voor deze maand is/was een hazy IPA. Een relatief nieuw soort biertype. Volgens mij is er ooit bij iemand het klaren een beetje mislukt en om de boel toch aan de man te kunnen brengen is er een schimmig biertype bij verzonnen.

Dit is wel een topbier met allemaal lekkere smaakjes van de meest wazige fruitsoorten waarvan je het bestaan alleen maar kon vermoeden. Lees de hopbeschrijvingen maar (ergens op internet ofzo), dan weet je wat ik bedoel.

Dit is wel een lekker biertje om alvast maar te hebben staan voor een nog altijd mistige toekomst. Want voor je het weet besluit Mark R. de huidige pandemie naadloos aan de volgende, volgens iedere vage rivm-er, aanstaande pandemie te lockdownen. Je biervoorraad kan dan maar beter op orde zijn. Beter met bier verlegen dan om bier verlegen is een heldere oude brouwersuitspraak.

Januari

Een droge stout. Ook altijd lekker om in de voorraad te hebben. Gewoon, zomaar volgens recept gebrouwen en dus zonder veel ongemakkelijke extra’s, is het al een fijn bier. Maar het recept van de Draistout leent zich uitstekend om lekker mee te spelen. Zeker als je eens een keer lekker uit of in de band wilt springen, dan heb je nu alle kans. Je kan koffiebonen toevoegen (tijdens de lagering en dan ongeveer 100-300gr hele bonen/liter, wel eerst ontsmetten met wat jonge jenever). Of, als je denkt dat dat te makkelijk is, voeg dan eens rood fruit toe. Bijvoorbeeld het blik krieken dat je ooit gekocht had voor het kriekenbier wat je toch nooit gaat maken. Of, doe eens echt spannend, kijk eens in de supermarkt in het schap van de raar uitziende, onuitsprekelijke naam hebbende, het zou zomaar eetbaar kunnen zijn en mogelijk echt wel fruit of eigenlijk meer een soort groente want het ligt toch echt op de groentenafdeling, dingen. Als je het een tijdje meekookt zullen de meeste meegelifte giftige spinnen en andere beestjes wel zo ongeveer dood zijn en misschien smaakt het uit eindelijk nog wel lekker ook. Je weet maar nooit.

Wegens een vaccinatie-achterstand ligt het hele pakket maken en leveren een beetje stil. Wel kan je de losse ingrediënten bestellen bij Brouwmaatje en als je het John heel lief vraagt is hij misschien bereid om het als pakket te leveren. Dit alles kan hij dan ook via de posterijen naar je toe laten komen.

Groeten,
Michael

Recept voor December

HazyPA

Biertype:

IPA (Hazy)

Recepthoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

6,1%

Begin SG:

1055

Eind SG:

1012

EBC (kleur):

7 EBC

EBU (bitterheid):

42 IBU

Kooktijd:

60 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pilsmout

3 EBC

1060 gr

 

Tarwemout

3,5 EBC

1060 gr

 

Havervlokken

4 EBC

320 gr

 

Cascade hop

6,7 α

5 gr

60 min.

Mosaic hop

13,9 α

5 gr

60min.

El Dorade hop

12,2 α

5 gr

30 min.

Azacca hop

11,9 α

5 gr

30 min.

Cascade hop

6,7 α

2 gr

Koudhop

Mosaic hop

13,9 α

2 gr

Koudhop

El Dorade hop

12,2 α

2 gr

Koudhop

Azacca hop

11,9 α

2 gr

Koudhop

Gist:

Safale US-05

Maisch schema

71 °C

65°C

78°C

stort

60 min.

5 min.

Opmerking:

Een eind SG van 1012 is goed haalbaar maar lager is beter. Rond de 1009-1010 is perfect.

Recept voor januari

Draistout

Biertype:

Stout

Recepthoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

4.4%

Begin SG:

1041

Eind SG:

1010

EBC (kleur):

169 EBC

EBU (bitterheid):

30 IBU

Kooktijd:

60 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pale mout

5.5 EBC

1300 gr

 

Geroosterdegerst

1000 EBC

150 gr

 

Gerstevlokken

4 EBC

350 gr

 

Blackswaen Black extra

1250 EBC

100 gr

 

Northernbrewer hop

6.6 α

18 gr

60 min.

Northernbrewer hop

6.6 α

3 gr

5 min.

Gist:

Safale S-04

Maisch schema

68 °C

64°C

78°C

stort

60 min.

5 min.

Terug naar overzicht