Terug naar overzicht

Dead Pony Club kloon

tww oktober 2020
Door: Theo van Eijden

Dead_Pony_Club
Voor deze  hopspecial moest een recept komen dat waardig is om er in opgenomen te worden. Een favoriet hoppig bier is de  Dead Pony Club van Brew Dog dat ik onlangs heb gebrouwen. Wat mij aanspreekt in dit bier is dat het een Pale Ale is welke, in tegen stelling tot een USA IPA, niet zo extreem bitter is. De balans tussen bitterheid en hoppigheid is veel beter. Hier wil je nog wel een tweede van pakken.

Deze brouwerij heeft al zijn bieren gepubliceerd in een aantal jaarboeken maar omdat de stroom aan nieuwe bieren ogenschijnlijk onuitputtelijk is bij Brew Dog wordt het digitale exemplaar continu bijgewerkt. Persoonlijk ben er erg gecharmeerd van de bieren van deze brouwer. Het zijn altijd schone bieren die mooi doordrinkbaar zijn, maar ook soms zeer uitgesproken wat smaak en aroma betreft. Door dat zij hun recepten publiceren pleeg ik graag een bieren van hen te drinken en dan tegelijk het recept er bij te pakken, en door goed te proeven probeer ik het recept te doorgronden. Opgemerkt moet worden dat de recepten niet voor 100 procent compleet zijn, je zult als brouwer wat uitzoekwerk moeten verrichten om het recept “kloppend” te krijgen. Je kan zelfs van uit dit online recepten overzicht van ieder recept een  BeerXML bestand downloaden en deze vervolgens weer importeren in Brewfather of een andere geschikte brouwapp. Om het je helemaal makkelijk te maken!! Ik houd van deze open houding van deze brouwerij. Heel anders dan sommige de brouwers die spreken over geheime recepten en geheime ingrediënten. Al zou ik het bier van Brew Dog exact na kunnen maken het blijft een biertje van Theo, simpelweg omdat hun naam niet op mijn flesje staat.

Voor dit recept heb ik speciaal hoppen gekocht in het buitenland omdat ik pellets wilde hebben van  het meest recentste oogstjaar. Wat speurwerk heeft me in Polen doen belanden. Ik moet zeggen ik heb nog nooit voor zoveel Euries aan hop in mijn bier gestopt. Achteraf is dat het zeker waard geweest. De reden om voor pellets te kiezen is dat is dat bij een dergelijke grote hopgift je enorm veel bier kwijtraakt in de hopbloemen, met pellets is dat veel minder.

Zelf heb ik 30  liter van dit bier gebrouwen, dit recept is omgezet naar  10 liter. Vandaar dat sommige hoeveelheden “vreemd” overkomen. Omdat ik pakken van 50 en 100 gr. hop heb gekocht, heb ik alles  in dit brouwsel opgemaakt. Ik wilde deze hop niet lang bewaren omdat de kwaliteit er, ondanks mijn zorgvuldige bewaring, op achteruit gaat. Ook omdat je anders met allerlei restjes blijft zitten waar je eigenlijk niets meer mee kan. Dus alle hoprestanten zijn aan de koudhop toegevoegd, een kleine afwijking op het originele Brew Dogrecept. Dus vandaar dat ik veel hop heb gebruikt en daar achteraf totaal geen spijt van heb gekregen. Het is een van mijn betere bieren geworden. Omdat het tegen het einde van de lagering nogal troebel was, heb ik er wat gelatine aan toegevoegd om het bier helder te krijgen. Het recept is verder rechttoe, rechtaan en spreekt voor zich.
 

Dead Pony Club

Brouwzaalrendement:

78% efficiëntie

Batchvolume:

10 L

Kooktijd:

60 min

SG voor koken:

1.042

Begin SG:

1.044

Eind SG:

1.012

Bitterheid:

24 IBU

Kleur:

16 EBC

Alc:

4%

Carbonisatie:

2.3 CO2-vol

Ingrediënten

Mouten (1.8 kg)

1.4 kg (77.5%)

Pilsner

3.9 EBC

260 g (14%)

Weyermann Caramunich I

60 EBC

85 g (4.6%)

Zuurmout

5.9 EBC

70 g (3.9%)

Weyermann Caramunich III

140 EBC

Hop (93 gr) pellets

2.2 g (7 IBU)

Citra

12.9%

Koken

60 min

2.2 g (7 IBU)

Simcoe

12.9%

Koken

60 min

2.3 g (6 IBU)

Citra

12.9%

Koken

30 min

2.3 g (6 IBU)

Simcoe

12.9%

Koken

30 min

34 g

Mosaic

12.3%

Koudhop

(laatste 7 dagen van de lagering)

28 g

Citra

12.9%

Koudhop

(laatste 7 dagen van de lagering)

22 g

Simcoe

12.9%

Koudhop

(laatste 7 dagen van de lagering)

Water

Maischwater:

5 L

Spoelwater:

8 L @ 75.6 °C

Totaal water:

13 L

Kookvolume:

12 L

Gist

1 pak Mangrove Jack's M54 Californian Lager

Diversen

0.57 ml Fosforzuur bij het maischen

1 opgelost blaadje gelatine, 2 dagen voor bottelen

Maischen

Protein rest:

50 °C

30 min

Saccharification:

62 °C

75 min

Mash out:

75.6 °C

10 min

Vergisten

Hoofdvergisting

19 °C

10 dagen

Navergisting

18 °C

10 dagen

Lageren

4 °C

20 dagen




Bron

https://brewdogrecipes.com/recipes/dead-pony-club

Terug naar overzicht