Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, oktober 2020

tww oktober 2020
Door: Michael Woolthuis

Voor november staat eindelijk weer eens een pilsener op stapel. En wel een hele lekkere echte Duitse helles. Lekker fris maar toch vol fijne hopsmaakjes en -luchtjes. Ook een echt winterrecept want vergisten en lageren moet toch echt wel bij wat lagere temperaturen. Ik denk dat het schuurtje in de tuin deze winter prima gaat voldoen want het zal wel weer niet gaan vriezen, de sneeuw zal wel weer uit natte haast koude flatsen bestaan en het Spaarne wederom niet beschaatsbaar. Heb ik eigenlijk nog wel ergens schaatsen? En waarom koop ik eigenlijk nog een winterjas? Een extra korte broek is handiger. Maar dat terzijde. Het zal wel niet veel kouder worden dan zo tussen de 12 tot 15°C en dat is prima voor deze ondergister. Dus zelfs voor de klimaatkamerloze brouwers is dit bier in de winter goed te maken.

Het bier valt eigenlijk een beetje uit de Doenkulreeks want het is eerder te licht dan te donker. Maar als ik de naam zo schrijf komt alles weer goed: DoenkulHelles. Wel is het een lekker simpel brouwertje waar lekker mee te spelen valt. Een vleugje pompoen met een tikkel kaneel lijkt mij wel te passen in dit bier. Of misschien zit er nog wel wat in je HelloFreshdoosje waar je niet van weet waar het in thuis hoort en wat, net als het laatste IKEAschroefje, eenzaam achterblijft en anders toch maar zonder uit de doos geweest te zijn richting afvalberg verhuist. Dit alles is niet helemaal volgens het reinheidsgebot maar ja we zijn nu eenmaal geen Duitsers dus befehlen zijn er om omheen te draaien, te negeren of anderszins niet op te volgen.

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Oktober:

Doenkulparadijs

November:

DoenkulHelles

December:

Doenkulapa

Januari:

HazyPa

Februari:

draiStout

Wegens coronialilastige praktijken ligt het hele pakket maken en leveren een beetje op z’n pas geveegde achterste. Wel kan je de ingrediënten bestellen bij Brouwmaatje en als je het John heel lief vraagt is hij misschien bereid om het als pakket te leveren. Dit alles kan hij dan ook via de posterijen naar je toe laten komen.

Groeten,
Michael

Ps: Recept voor november: DoenkulHelles

Biertype:

Pilsner

Recept hoeveelheid:

10l

alcohol percentage:

5,3%

begin SG:

1046

eind SG:

1010

EBC (kleur):

5ebc

EBU (bitterheid):

20

Kooktijd:

60 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pils mout

3 ebc

1900 gr

 

Carapils

2,5 ebc

190 gr

 

MountHood hop

6,8 α

10 gr

60 min.

Tettnanger hop

3,6 α

5 gr

15 min.

Tettnanger hop

3,6 α

5 gr

5 min.

MountHood hop

6,8 α

5 gr

5 min.

Gist: Saflager S-23

 

1

 

Maisch schema

67 °C

67°C

78°C

stort

60 min

5 min



Terug naar overzicht