Terug naar overzicht

Van de bibliotheekcommissie, mei 2020

tww mei 2020
Door: Erik Pruisken

Nieuw in de bibliotheek

1065_Historical_brewing_techniques_The_lost_art_of_farmhouse_brewing_compact_
Historical brewing techniques

The lost art of farmhouse brewing

Garshol, Lars Marius, 2020 (1065)

In de Scandinavische landen en de Baltische republieken brouwen ze al eeuwen bier op hun eigen manier. De brouwmethodes bij deze Farmhouse brewers verschillen op een aantal punten nogal met de huidige brouwmethodes. Er zijn o.a. biertypes, zoals Raw Ale, die wordt gebrouwen zonder te koken, Oven beers waarbij het maischen gedeeltelijk in de oven gebeurt en Stone beers waarbij hete stenen worden gebruikt om het wort te koken. De gist Kveik wordt vaak gebruikt. Deze gist zorgt voor een zeer snelle, schone vergisting en heeft een grote temperatuurtolerantie. Verder worden allerlei toevoegingen gebruikt zoals jeneverbestakken.

Het boek beschrijft de historie, hedendaagse stand van zaken en de toekomst van de Farmhouse brewing technieken. Het bevat ruim 30 recepten. Als je meer wilt weten over andere brouwtechnieken, dan dit boek een echte aanrader.

Verkrijgbare Kveik gisten:

  1. White Labs WLP518 Opshaug Kveik Ale Yeast (zie Brouw! nr. 9 februari 2020)
  2. Lallemand Kveik Ale Yeast (zie Brouw! nr. 10, april 2020)

Overzicht boeken en tijdschriften op website

Het overzicht van de boeken en tijdschriften is te raadplegen op de website onder de kop Voor leden – Bibliotheek. Gebruik voor het zoeken [Ctrl] F. Het is mogelijk (via [Reserveer]) op de website om een boek en of tijdschrift te reserveren.

Verzoek tot aanschaf

Weet je een goed boek over bier brouwen voor de bibliotheek? Laat het ons weten via bibliotheek@twortwat.nl

Website tip

www.bookdepository.com. Voor het bestellen van Engelse en Amerikaanse boeken. Ze zijn meestal goedkoop en berekenen geen verzendkosten. De snelheid van levering wisselt.

Erik Pruisken,
Bibliotheek

Terug naar overzicht