Terug naar overzicht

1,5 mtr Corona free

tww mei 2020
Door: Nico de Boer

De_Penari_s_brouwen
De Penari's brouwen
Al tijden wil ik een alcoholvrij bier brouwen maar 1 van Penari's is daar altijd falikant tegen. Helaas is dit 25% van de Penari groep, dus geen alcoholvrij bier.
 
Bierbrouwer in deze bizarre tijd van een intelligente lockdown met 4 man in een schuurtje wordt afgeraden, dus de Penari's hebben elkaar al een week of 4 niet gezien. Maar na 4 weken onder de trap gezeten te hebben, heeft Corona nog geen van ons te grazen genomen en slaat de verveling toch echt toe. Alles in huis is al geschilderd en opnieuw behangen. Dan is er nog maar 1 oplossing… bier brouwen.
 
Onder druk van de verveling en de andere 3 Penari's is de laatste Penari gezwicht en hebben we besloten afgelopen weekend, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een alcoholvrij bier in corona-stijl te brouwen.
 
Het recept is de ‘fuck-corona’ vanuit de Facebookgroep ‘Bier Brouwen’. In het recept zat geen mais maar dat hebben we alsnog toegevoegd, er hoort tenslotte mais in een Corona.
 
Alcoholvrij, beste Penari's, hoe gaan jullie dat doen? Het idee is als volgt: we brouwen een biertje dat niet zwaar in de alcohol is. We voegen wel bitterhop maar geen smaakhop toe en laten het wort lekker vergisten tot het een echt bier geworden is.
 
Daarna willen we het gaan verwarmen tot max 80 °C om de aanwezige alcohol eruit te dampen, een kwestie van meten is weten en een ‘educated guess’ of en wanneer de alcohol verdampt is, en dan alsnog de smaakhop toevoegen. Een beetje suiker erbij en een bottelgist in de fles voor de nodige koolzuur. En dan afwachten.
 
Brouwen onder de coronadreiging ging dit keer anders dan normaal. Voor dit experiment hebben we de mobiele set (voor de brouwdagen van tww) buiten in de tuin opgesteld in plaats van in  onze brouwerij. Zo konden we 1,5 meter afstand houden, bier brouwen en van 't mooie weer genieten. Bij Penari heeft iedereen z'n eigen glas met z'n naam erop… ook  een maatregel om besmetting te voorkomen. De traditionele kroketten en hapjes komen uit de frituurpan en tegen 180 °C is geen virus bestand.
 
En zo hebben de Penari's weer (bijna) als vanouds gebrouwen. Zo zie je maar, Corona brengt ook goede dingen.  In een volgend clubblad  schrijven we hoe het experiment is afgelopen.

Penari Nico de Boer

Terug naar overzicht