Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, maart 2020

tww maart 2020
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Lekker hoor, eindelijk van al die Engelsen af. Ook op de laatste clubavond werden de laatste Engelse bieren verschonken. De eerstvolgende Engelse import zal pas zijn nadat iemand heeft uitgezocht hoe dat ook alweer zat met importheffingen, douanevergunningen en meer van dat soort rare grensoverschrijdende dingen. We hoeven voorlopig ook niet bang te zijn dat het Amerikaanse exportbier onze markt gaat overspoelen want ik denk dat een zekere Trump daar wel een exportverbodje tegenaan gaat gooien. Al weet ik eigenlijk niet of hij, net als Obama, wel van een biertje houdt, dus helemaal zeker is het niet. Wij kunnen ons voorlopig weer lekker bezighouden met gewone vastelandbieren brouwen en drinken.

Om de after-Brexit recepten te beginnen komen er soort van kloontjes. De Rossvoort en de WM tripel. Het lijkt mij wel duidelijk welke bieren er hier worden nageboetseerd. Ze lijken enigszins redelijk en ik ben benieuwd wie het lukt om het beter te krijgen.

Het zijn ook leuke bieren om wat te experimenteren met koudhoppen. Je kan daarvoor een deel van de aromahopgift apart houden of, als je het toch nog ergens van over hebt, een ander fijn hopje gebruiken. Je moet wel een beetje oppassen want sommige hoppen gaan snel overheersen of bijten elkaar zelfs. Zo kan een klein beetje citra-achtige hop in een tripel wel wat toevoegen maar iets te veel en je bent een soort van dubrocitroen aan het brouwen. Wel lekker om je glas schoon en fris te maken maar niet fijn voor in de keel.

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Maart:

Rossvoort

April:

WM tripel

Mei:

'thoestochwelopzoongauweveerinjereetimperialrussianstout

Juni:

Waitzen

Juli:

vakantie

Augustus:

DoenkulWaitzen

Bestellen gaat als volgt: log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor “Pakket van de maand”. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS: Recept voor maart

WM tripel

Recepthoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

8,8%

Begin SG:

1075

Eind SG:

1010

EBC (kleur):

7

EBU (bitterheid):

25

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pilsmout

 

2640 gr

 

Carapils

2,5ebc

450 gr

 

Kristalsuiker

 

185 gr

 

Styrian Goldings hopbloemen

3,8 α

28 gr

60 min.

Tettnanger hop

3,6 α

11 gr

15 min.

Saaz hop

3,0 α

11 gr

5 min.

Koriander

 

1 gr

5 min.

Gist:

Lallemand Abbaye

Maisch schema

71 °C

67 °C

78°C

stort

60 min

5 min

Terug naar overzicht