Terug naar overzicht

Suikerklontjes voor de nagisting

tww maart 2020
Door: Theo van Eijden

mini-suikerklontjes
Voor de nagisting op fles los ik altijd de suiker op in een steelpan met  heet water. Deze suikeroplossing giet ik in een schoongemaakte pan. Hier hevel ik het bier vanuit het gistvat naar toe. Op zich niet een complexe handeling. Het kan echter altijd eenvoudiger.

Bij Albert Heijn verkoopt men mini-suikerklontjes van 2 of 3 gram; je hebt dus keuze. Dit is gelijk aan 6 of 9 gram per liter. Dit is een mooie hoeveelheid en doordat het klontjes zijn, is het zeer goed te doseren. Een ander voordeel is dat de klontjes precies passen door de hals van de fles. Ik heb geen negatieve ervaring dat er veel schuimvorming optreedt als het klontje wordt toegevoegd.

Mini_suikerklontje
Mini-suikerklontje
Omdat de klontjes langzaam uiteen vallen nadat ze aan het bier zijn toegevoegd moet je de flessen na een paar dagen even omschudden om suiker en gist goed te mengen.

Terug naar overzicht