Terug naar overzicht

Ouwe gist

tww januari 2020
Door: Jean-Pierre Bylard
Magneetroerder

Over een niet-spectaculaire maar wèl nuttige ervaring.

“Niet goed bruikbaar meer” was de reactie van een brouwmaterialen firma op mijn vraag over die oude gist.

Wat speelde er ? Ik wilde brouwen en was mijn benodigdheden aan het afschrappen van mijn voorradenlijst. Daarbij stoot ik op de gist. Zo’n zakje met 11,5 gram korrelgist.
Bij nadere inspectie van het zakje zag ik dat de T.H.T al meer dan 4 jaar voorbij was. Het zat dus al lang in mijn voorraden en was dus vaak overgeslagen. Daarom die vraag aan de leverancier hoe goed de houdbaarheid was van korrelgist ( die ik mijn diepvries bewaar.)

Volgens mijn vrouw ben ik een ècht héél eigenwijze oude (80jr) man, dus door het antwoord van de brouwmaterialen firma, liet ik me niet weerhouden om het tòch te proberen.
Dat is deel één van het verhaal.

Deel twee wordt gevormd door een lezing die destijds voor de club gehouden werd door dhr. Den Hartog van de brouwerij “De Lindeboom”. Hij zei, in een latere e-mail wisseling, dat hij korrelgist niet alleen hydrateerde maar er ook meteen een starter mee maakte. Dat raadde hij aan ook bij verse korrelgist.

Gist reviven
Van Ben Jacobs kreeg ik eens een beschrijving van zo’n giststarter. ( schijnt ergens bij Media/Artikelen te staan.) Kort gezegd komt het erop neer dat je, 4/5 dagen voordat je gaat brouwen, eerst de gist opkweekt in een kleine Erlenmeyer (150 cc. water en 15 gr. moutextract)) en naderhand die overdoet in een grote Erlenmeyer (500 cc. water en 50 gr. moutextract)  Met als hulpmiddelen een warm badje van 200C  en een magneetroerder. (zie foto’s)

Verrassende ingrediënten zijn: het toevoegen aan de starter van: een flinke lepel appelstroop en een paar druppels olijfolie. 
Na 2 dagen in de eerste Erlenmeyer en weer 2 dagen in de tweede, grotere, heb ik dan ca. 700 cc. actieve startervloeistof voor een batch van 10 liter, maar voor grotere batches is die ook geschikt.

Die oude gist was dus kennelijk toch zo oud nog niet, want de 4e dag had ik een flink pruttelende, 700 cc.  giststarter.
Ik heb die dan ook netjes kunnen gebruiken bij die brouw.

Sindsdien doe ik dat altijd bij mijn brouwen met korrelgisten. Het valt me daarbij op dat de hoofdvergisting veel sneller verloopt. Soms is die na 2/3 dagen al afgelopen tot een enkel belletje door het waterslot. Daarna overhevelen in een gistingsfles en dan erna lageren.

Nogmaals: het is niet spectaculair maar wel nuttig, als je soms twijfelt of de gist nog tot gisten in staat is.

P.S. Uit oogpunt van de privacy de namen van: de bouwmaterialen firma, de gist en het brouwsel, niet genoemd.
 
Jean-Pierre Bylard,                                                    Gouda 2019
 

Terug naar overzicht