Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, maart 2019

tww maart 2019
Door: Michael Woolthuis

Het pakket voor deze maand, de TommiePorter, leverde een mooie discussie op over lagering op hout. Of eigenlijk zoals wij, als armzalige, niet in het bezit van een ton zijnde amateurs meestal doen, lagering met hout(snippers). Vooral de kwestie hoe lang de snippers toegevoegd moeten worden en wanneer, zijn boeiende vragen.  Het enige waar de meeste recepten en beschrijvingen het over eens zijn, is dat de snippers pas tijdens de lagering toegevoegd dienen te worden. Het waarom blijft buiten beschouwing.

Tevens wordt er meestal weinig gezegd over het ontsmetten van de snippers. Wij zelf doen dit meestal door de snippers te weken in consumptie-alcohol. Cognac of whisky gebruiken is zonde dus meestal gebruiken we goedkope drank (jenever) die toevallig in de kast staat. Een tijdje gaarmagnetronnen werkt echter ook prima.
Iemand stelde voor om de snippers te koken maar volgens mij komen er dan misschien wel rare dingen los uit het hout. Al heeft Sam Calagione van Dogfishhead wel eens hout gewoon tijdens het koken meegekookt om houtsmaak te krijgen en dat werkte ook prima.

Over het hoe lang doen wij niet zo moeilijk. Het is namelijk lastig om ergens halverwege de lagering snippers hout uit je lager vat te vissen. Wij laten alles dus zitten tot we gaan bottelen.
 
De Zomer IPA staat voor april op het pakkettenprogramma. Een lekkere frisse, niet al te zwaar gehopte, lekkere blonde IPA. Wat wil je nog meer.
 
Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Maart:

TommiePorter. Een stevige Baltic porter. Lekker voor de lente zal je denken, maar nee. Dit bier dient langdurig te rijpen en is dus eigenlijk al voor de winter.

April:

Zomer IPA. Lekker fris voor in de zomer.

Mei:

Eindelijkwitbier.  De naam zegt alles.

Juni:

Effelekkermild.

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDEAL. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS: het recept van april:

Zomer IPA

datum:

7 februari 2019

van:

Michael Woolthuis

klasse:

C

stijl:

India Pale Ale

Receptgegevens

Batchgrootte:

10 l.

Kooktijd:

60 min.

Alcoholpercentage:

6.5 %

Begin-SG:

1058

Eind-SG:

1012

EBC (kleur):

11.0

EBU (bitterheid):

64.0

Brouwhuisefficiëntie

75 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Kooktijd

Waarde

Bijzonderheden

Pilsmout

1600 g

 

3 EBC

 

Viennamout

800 g

 

8 EBC

 

Carahell

200 g

 

14 EBC

 

Hallertau Tradition DE

32 g

 60 min.

5.8 α

Bloemen  

Centennial

20 g

 10.9 min.

15 α

Bloemen  

Nelson Sauvin

12 g

13.4 min.

5 α

Bloemen  

Centennial

12 g

10.9 min.

  koudhop

Bloemen  

Maischwater

10.7 l

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

6.6 l

 

 

Leverancier: Kraan

Lallemand Nothingham

1

 

 

Leverancier: Lallemand

Bottelsuiker

4 g/l

 

 

 

Maischschema

57 °C

54 °C

63 °C

70 °C

78 °C

stort min.

15 min.

30 min.

15 min.

5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Een eind SG van 1010 tot 1016 is zeer goed haalbaar. Een SG van 1010 geeft de mooiste crispy afdronk. De koudhop toevoegen na de hoofdvergisting en pas verwijderen vlak voor het bottelen.

Terug naar overzicht