Terug naar overzicht

Recept van de maand, februari 2019

tww februari 2019
Door: Michael Woolthuis

De nieuwe manier van bestellen en leveren bevalt aan onze kant erg goed. Graag horen wij of jullie dat ook vinden. Opmerkingen mag je mailen naar de inkoop.

Bestellen gaat dus als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via Ideal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Ik kreeg nogal al wat opmerkingen over de naam van het februari-pakket: Waishoedai-Spring. Vooral over hoe je het nu uit moest spreken. Die mensen houden, denk ik, niet van Belgenmoppen. Je moet het gewoon uitspreken.

Het maartpakket is een Baltic Porter of eigenlijk, door het gebruik van een Tomahawk hop, een Indiaan Porter. Deze is eigenlijk pas voor de volgende winter. Dan is hij mooi op smaak voor tijdens het kijken naar de eerstvolgende Elfstedentocht. Dit pakket leent zich niet zo goed voor overmatig kruidenrekjesgebruik. Echter, het toevoegen van houtsnippers kan wel erg goed met dit bier. Zelf vind ik dan houtsnippers die niet te zwaar getoast zijn het lekkerste, maar bij het toevoegen van snippers is het ieder voor zich en de Biergod voor ons allen.

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

  • Februari: Waishoedai-Spring. Een fijne niet al te zware pale ale die enigszins op Amerikaanse leest is geschoeid.

  • Maart: TommiePorter. Een stevige Baltic porter. Lekker voor de lente zal je denken, maar nee. Dit bier dient langdurig te rijpen en is dus eigenlijk al voor de winter.

  • April: Zomer IPA. Lekker fris voor in de zomer.

Groeten,
Michael

Ps: Recept van februari

Waishoedai-Spring

 

Datum:

Februari 2019

Van:

Inkoop

Klasse:

A

Stijl:

American Pale Ale

 
 
Recept gegevens

Batchgrootte:

10 l.

Kooktijd:

60 min.

Alcoholpercentage:

6%

Begin-SG:

1.060

Eind-SG:

1.017

EBC (Kleur):

16

EBU (Bitterheid):

38

Brouwhuisefficiëntie

-

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pale ale mout  

2300 gr.

 

5 EBC

 

Munchener

300 gr.

 

15 EBC

 

Cara red (licht)

100 gr.

 

 

 

Target

10 gr.

60 min.

9,0 α

 

Citra

10 gr.

15 min.

14,7 α

 

Citra

10 gr.

5 min.

14,7 α

 

Citra

10 gr.

koudhop

14,7 α

 

Fermentis US-05

1

 

 

 

Bottel suiker

4 gr/l

 

 

 

Maischschema

70 °C

67 °C

78 °C

stort

60 min.

2 min.

Opmerkingen

  • Als je een iets helderder bier wilt, dan kan je tijdens de laatste 15 minuten van het koken 5 gram Iers mos toevoegen.
  • Kosten zijn € 10 per 10 liter. De pakketten zullen worden uitgeleverd op de clubavond van 22 februari. Mocht je het zelf willen afhalen in de winkel van Brouwmaatje stuur dan een mail naar de inkoopcommissie.
  • Uiterste besteldatum 16 februari 2019!
Terug naar overzicht