Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pale American Lager |
tww december 2018 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BeschrijvingDit recept is een doordrinkbare pilsener. Door gebruik van de mais en de rijst ontstaat een typische smaak die in veel Amerikaanse pilseners voorkomt. Door de lage moutstorting ontstaat een snel vergistbare wort. Een goed bier om in de winterperiode te brouwen omdat dan altijd wel ergens in huis een plek te vinden is waar dit bier op een lage temperatuur kan vergisten. Ook is het leidingwater in deze periode kouder waardoor makkelijker de vergistingstemperatuur gehaald wordt. Na koken het wort filteren en afkoelen naar 10°C, belucht het wort en voeg gist toe. Als het SG tijdens de vergisting is gedaald naar 1015 mag je de temperatuur verhogen naar 16°C. Deze temperatuur 5 dagen aanhouden voor de diacetylrust. Daarna weer afkoelen naar 3°C voor de lagering. Houd het bier minimaal 3 weken op deze temperatuur om het bier te laten rijpen.
|
batchgrootte: |
10 l. |
kooktijd: |
60 min. |
alcoholpercentage: |
4.7 % |
begin-SG: |
1044 |
eind-SG: |
1008 |
EBC (kleur): |
7.0 |
EBU (bitterheid): |
13.0 |
Brouwhuisefficiëntie |
78 % |
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
bijzonderheden |
Pilsmout (3 EBC) |
1450 gr |
|
3 EBC |
|
Maisvlokken |
410 gr |
|
|
|
Rijstevlokken |
210 gr |
|
|
|
Hallertau Tradition DE |
8 gr |
60 min. |
6.6 α |
Bloemen |
Hallertau Tradition DE |
8 gr |
5 min. |
6.6 α |
Bloemen |
Saflager W-34/70 |
1 |
|
|
Leverancier: Fermentis |
Maischwater |
2.8 ltr/kg mout |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater |
2 ltr in kookketel |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottel suiker |
6gr/l |
|
|
|
65 °C |
76 °C |
90 min. |
10 min. |