Terug naar overzicht

Brouwcursus Najaar 2018

tww december 2018
Door: Ben Uijtenhaak

Op donderdagavond 1 november was de eerste avond van de brouwcursus. Deze cursus wordt jaarlijks 2 keer gegeven. In het voorjaar en in het najaar. Om verslag te doen van deze reeds vroeg volgeboekte cursus schoof ik even voor 19:30u aan in buurthuis ‘Het Contact’ in Nieuw-Vennep. In afwachting tot iedereen aanwezig was, werd onder het genot van een kop koffie al enthousiast over bier gesproken. Gemotiveerde cursisten zeg maar.

Het is al weer 7 jaar geleden dat ik de cursus gedaan heb en wat mij direct opviel was dat er gebruik gemaakt werd van een nieuw “cursusboek”. Was dat voorheen “Cursus Bierbrouwen” van Wil van den Broek, nu werd gebruik gemaakt van het nieuwe standaardwerk van Adrie Otte, “Verander water in Bier”. Dit laatste boek is inmiddels toe aan de 2de en geheel herziene druk.

De cursus begon met een voorstellingsronde. Allereerst de cursusleiders Theo van Eijden en Titus Rinia. Met respectievelijk 17 en 22 jaar brouwervaring geven zij al jaren met veel enthousiasme deze cursus. Dit keer zaten er 12 cursisten in de klas. Een gemêleerd gezelschap waarvan de meesten vaak met zijn tweetjes de cursus doen. Een goed idee want brouwen doe je het best met maten. Dat de brouwcursus in een behoefte voorziet blijkt wel uit het feit dat de cursussen van ’t Wort Wat! snel volgeboekt zijn en dat de deelnemers uit het hele land komen. Dit keer onder andere uit Haarlem, Zoeterwoude, Schiedam, Alkmaar en Naaldwijk. De meesten zonder of met slechts geringe brouwervaring.

In 3 avonden wordt de toekomstige thuisbrouwer door Theo en Titus de beginselen van het brouwen bijgebracht. Deze eerste avond gaat het over de grondstoffen waarbij de nadruk wordt gelegd op de mout. Maar eerst wordt er een filmpje vertoond waarin in rap tempo het hele brouwproces van schroten tot bottelen voorbij komt om een idee te krijgen van wat er allemaal bij komt kijken om zelf een biertje te brouwen. Ook een stukje historie komt aan bod en Theo houdt een praatje over de geschiedenis van het bier. Natuurlijk komt het Reinheitsgebot ook aan bod.

De hoofdmoot van vanavond is echter de grondstof mout. Het hele moutproces wordt besproken. Weken, kiemen, eesten, roosteren etc. Gelukkig hoef je dit als brouwer niet zelf te doen maar een begrip van de verschillen in mouten is natuurlijk wel van belang. Deze verschillen werden nog eens benadrukt door de cursisten de diverse mouten te laten proeven door er op te kauwen. Hier en daar zag ik wat bedenkelijke blikken. Het bierproeven aan het eind van de avond beviel een stuk beter. Diverse biertypen kwamen voorbij zodat de beginnende brouwers een idee kregen wat mouten kunnen doen voor je bier.

Na deze eerste avond was de week erop een avond over hop, gist, kruiden en fruit en in een laatste avond werd het complete brouwproces doorlopen en van alles en nog wat verteld over de benodigde apparatuur. Als het goed is zijn in 3 avonden de aspirant brouwers klaargestoomd voor hun vuurdoop tijdens de gezamenlijke brouwdag die op 17 november gehouden werd.

Cursisten Najaar 2018
Cursisten tijdens de praktijkdag 11 nov 018

Tijdens deze praktijkdag stond er een Sierra Nevada Torpedo Extra IPA op het programma. Een kloon van een Amerikaans bier met een eenvoudige moutsamenstelling maar met een imposante hoeveelheid hop. Het was een drukbezochte brouwdag en de cursisten gingen totaal op in het brouwen onder toeziend oog van Theo en Titus. Deze laatste twee nemen het wort mee naar huis om te vergisten en te lageren tot de clubavond van januari. Dan gaan de nieuwbakken brouwers het bier bottelen en kunnen zij hun certificaat in ontvangst nemen.
 
 
 

Terug naar overzicht