Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2018
Door: Ben Jacobs

De proeftuincommissie heeft  er de vaart ingezet. We hebben er allemaal zin in en ook in ons clubblad is al het een en ander duidelijk gemaakt. Straks allemaal inschrijven natuurlijk.

Nu we het toch over uitproberen hebben: ik had nog een proefbrouwsel van een 10 liter session bier ingezet, en dat ging lekker snel. Niet alleen ben je vlot klaar op de brouwdag, maar het gist had maar 2 dagen nodig. De derde dag al overgezet, SG 1008! Tja, session en maar 10 liter…

Om het proeven te versnellen (je bent natuurlijk nieuwsgierig) heb ik één flesje direct gebotteld en bij 27 °C weg gezet. Uiteindelijk betekende dit dat ik op een zondag had gebrouwen en de zondag erop een prima biertje zat te drinken. De rest is gewoon koel gelagerd. Dit is wel een hele snelle vorm van brouwen, maar doordat er niet gelagerd is, denk ik dat er een stukje ontwikkeling gemist wordt van het uiteindelijke bier (hoparoma’s ontwikkelen nog, kruiden worden meer geïntegreerd, etc.). Maar je kunt wel heel snel je recept bijsturen, wat ik dan ook heb gedaan.

Helaas was het wat laat voor het ONK en de inschrijving bleek al gestopt toen ik me wilde inschrijven. Volgend jaar, wanneer 't Wort Wat! weer de organisator zal zijn, moet ik toch eerder het brouwen voor een wedstrijd gaan inplannen… het wordt tenslotte toch een soort thuiswedstrijd.

Proost, Ben

Terug naar overzicht