Terug naar overzicht

Van het bestuur, februari 2018

tww februari 2018
Door: Jan Wurpel

Afgelopen clubavond

Als ik deze column schrijf hebben we de eerste clubavond van 2018 er al weer opzitten. Jacques Bertens was de spreker die het jaar opende met een lezing over Innovatieve bieren. Brouw eens wat anders dan de standaard tripels, dubbels e.d. Om te weten te komen of je een innovatief bier kunt brouwen moet je eerst ervaring opdoen in het herkennen van de diverse bestaande biertypen en hun beschrijvingen en door deze te proeven. Bezoek zoveel mogelijk bierfestivals om ervaringen op te doen in het proeven van diverse bieren.
Verder moet je de mouten leren kennen, want mout is smaak! Er is tegenwoordig veel keuze in verkrijgbare mouten. Onderzoek die mouten, is zijn devies, en bezoek diverse mouterijen op hun site. Als voorbeeld werd mouterij Weyermann aangehaald, die het karakter van hun mouten in een zogenaamd smaakwiel zichtbaar maakt.
Verder belichtte Jacques het gebruik van hop. Hop is meer dan bitterheid alleen. Ook hier, zoals in een smaakwiel wordt weergegeven, zijn er een aantal specifieke smaken te herkennen en Jacques liet per specifieke smaak zien in welke gebruikelijke hopsoorten die voorkomen. Ook de ontwikkeling van bekende en de nieuwe hopsoorten en de toepassing van koudhoppen werden belicht. Hierna waren water en gist aan de beurt om bij stil te staan. De smaakbepalende ingrediënten werden afgesloten met kruiden en hout, waarvan de laatste wel steeds meer in de belangstelling staat.
De lezing naderde het einde met nog een verhaal over het op eenvoudige wijze maken van mini-proefbrouwsels, het zetten van thee van hop, proeven doen met verschillende gisten. Als laatste haalde Jacques nog het belang van het gebruik van brouwsoftware aan, en misschien wel het belangrijkste daarvan: ‘het proeven’. Gezamenlijk proeven is hierbij een methode om feedback te verkrijgen.
Kortom, een zeer interessante lezing. Nog eens terugkijken? Ga naar onze site, de tab ‘voor leden’, ‘Verenigingsdocumenten’, Presentatie, 2018-01-26 Innovatieve bieren, Jacques Bertens’. Jacques, hartelijk dank voor ook weer deze interessante lezing, en hopelijk tot een volgende keer!

Brouwdag 3 februari 2018

Op zaterdag 3 februari heeft er weer een gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek plaatsgevonden. 26 brouwsets waren er ingeschreven, een teken dat veel leden weer zin hadden om gezamenlijk hun brouwkunsten en ervaringen uit te wisselen. Ik kwam rond 8:00 uur aan in de loods waar het brouwfestijn zou plaatsvinden toen ik zag dat er al een aantal brouwers druk bezig was. Het waren vader en zoon Hessels die druk doende waren hun elektrische installatie op orde te brengen.
Gelukkig waren ze ook in het bezit van een zogenaamde zwerfkast, waarmee je van één aansluiting  krachtstroom meerdere aansluitpunten voor 230 volt kunt maken. Elektrisch brouwen op de brouwdag wordt steeds populairder. Ik zie steeds meer Grainfathers, Arsegans en andere brouwinstallaties die highly sophisticated werken op elektriciteit. Dit heeft echter wel consequenties voor de plekken waar gebrouwen wordt. Je moet namelijk in de buurt van zo’n zwerfkast gaan brouwen vanwege de benodigde aansluitingen. Onze vereniging is in het bezit van één zo’n zwerfkast, maar dat blijkt toch wel te weinig te zijn. Wellicht moeten we een tweede gaan aanschaffen.
Om half negen had ik mij geïnstalleerd binnen achter mijn laptop om de brouwdag administratief op te starten en gist voor de deelnemers af te wegen. Een klusje dat wel wat tijd kost, maar met behulp van de assistentie van Cor Jol hadden we het in een dik halfuurtje klaar. 26 bakjes gist moesten er gemaakt worden, want zo veel brouwsets waren er ingeschreven. Ik heb toen even de temperatuur in de loods gemeten, en die bedroeg op dat moment 8 °C.
Inmiddels waren er meer brouwers gearriveerd en ook de vrijwilligers die hielpen met de opbouw van de loods, het klaarzetten van de schrootmolen en het afwegen van de ingrediënten waren allen gearriveerd en druk bezig alles op orde te krijgen. Zo rond 9 uur arriveerden de mouten, zodat er met het afwegen begonnen kon worden. Inmiddels was Thomas Westerveld ook binnengekomen, gewapend met een fotocamera om alle brouwverrichtingen en specials aan brouwapparatuur vast te leggen.
Rond half elf was toch wel bijna iedereen aan het maischen en voelde je de temperatuur in die grote loods een beetje stijgen. Door het koude weer was de grote deur van de loods en ook die van de achterzijde gesloten, wat toch ook wel weer een knusse indruk opleverde. Buiten waaide en regende het en de brouwers werden ook nog getrakteerd op een paar rake donderklappen. De geur van zoete maisch verspreidde zich langzaam door de loods en een enkeling was al weer aan het klaren en spoelen. Zeker vooraan in de rij gestaan met het uitdelen van de ingrediënten.
Ook Kim had zich weer geïnstalleerd achter haar koffietafel, waar de koffie en de koeken gretig aftrek vonden. Edwin was druk bezig met het voorbereiden van een tafel waarop later broodjes hamburger te verkrijgen waren.
Inmiddels waren de meeste toch al bezig met het klaren en spoelen en een enkeling was al aan het koken. Even na twaalf zag ik veel mensen naar binnen naar de werkplaats gaan om een broodje hamburger te nemen. Ja, er moest eerst goed gegeten worden alvorens alle meegebrachte bieren te gaan degusteren.
Om half twee heb ik nogmaals de temperatuur gemeten. Deze bedroeg nu 18 °C in die grote loods. Hoe zou dat nu toch komen? Goed, de eerste brouwers waren al weer klaar met brouwen en moesten hun wort nog koelen. Dat is prima gegaan want de watertemperatuur hielp ook goed mee. Zo langzamer hand raakten de lange tafels bezet en werden er allerlei bieren geproefd en beoordeeld.
Rond een uur of drie was iedereen toch wel klaar en werden de laatste bieren nog geproefd en geruild. Het is een hele gezellige dag geworden, waarbij ook best nog veel bezoekers een kijkje kwamen nemen. Ja, en dan nu maar laten vergisten deze American Pale Ale. De volgende brouwdag staat gepland voor 24 maart. Het bier is dan een sterke blonde. Iemand nog een goed recept? Deel het met mij!

Komende clubavond 23 februari

Op de clubavond van 23 februari is er de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Het bestuur legt dan verantwoording af over het afgelopen jaar en presenteert de plannen voor het komende jaar. Ook het financiële reilen en zeilen lichten we dan toe. Dat is ook een moment om actief met elkaar in discussie te gaan over waar we als vereniging mee bezig zijn en of er zaken zouden moeten veranderen. Natuurlijk staan we als bestuur het hele jaar open voor feedback en nieuwe ideeën, maar de ALV is het officiële moment.
Ook moeten er drie leden volgens de statutair bepaalde periode aftreden. Dit zijn de voorzitter Theo van Eijden, de penningmeester Walter Bakker en algemeen bestuurslid Nico van Kampen. Allen zijn wel weer verkiesbaar. Verder is het bestuur van mening dat we op zoek moeten gaan naar een gemotiveerde zesde bestuurslid. Niet dat vijf bestuursleden te weinig is, maar meer voor de toekomst, dat als straks één of meerdere van de huidige bestuursleden zich gaan terugtrekken, er met een extra bestuurslid de continuïteit in ervaring beter gewaarborgd is.
Tevens zal er een presentatie zijn van de jaarbieren voor de clubwedstrijden; dat zijn dit jaar de American Pale Ale en de Schwartz.
De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen gaan maken. Brouw ook eens een innovatief bier en laat deze aan deze tafel proeven. Zie ook het eerste onderwerp van deze column.
Vergistingsmanometers zijn nog beschikbaar in de verkoop tot einde voorraad. De gadgetcommissie heeft de inschrijving verlengd tot einde voorraad. Dus zelfs nog op de clubavond (tijdens de uitgifte). Wel dien je dan een werkende IDEAL'en op je telefoon/tablet te bezitten. Ontvangst geldt onder voorbehoud van voldoende stuks aanwezig op de clubavond.

Clubavond van 23 maart

Op deze clubavond zal brouwerij de Moersleutel bij ons op bezoek komen en zal er een presentatie gegeven worden over hun brouwerij en zullen we een aantal van hun bieren gaan proeven. Dus noteer 23 maart in je agenda.

Gezamenlijke brouwdag zaterdag 24 maart

We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Van Duivenvoorde in Lisserbroek. We plannen dan een Sterke Blonde in als te brouwen bier.
In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren, verkoop van tweedehands brouwapparatuur e.d. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!
Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven. Opgeven kun je doen via onze site, ‘voor leden’, ‘brouwdag’.
Jan Wurpel.

Terug naar overzicht