Terug naar overzicht

Van het bestuur, december 2017

tww december 2017
Door: Nico van Kampen

Het jaar nadert zijn einde. Sint is alweer naar huis en de kerst komt eraan. Ik hoop dat er in de kerstvakantie nog een biertje gebrouwen kan worden, maar eerst moet de RIS gebotteld worden.

Proeven

Nu had ik alweer een tijdje geleden van een vriend een paar flesjes Westvleteren 12 gekregen. Ik heb toen het plan opgevat om eens een vergelijkend proeverijtje te organiseren. Wie wel eens bij de brouwerij St Bernardus is geweest kan zich vast wel herinneren dat zij er nogal prat op gaan dat hun St Bernardus Abt 12 identiek is aan de Westvleteren 12, want tot voor kort (toch al weer een paar jaar geleden) brouwden zij deze voor het klooster, en hebben/hadden zij dus de beschikking over het recept. Omdat ik ook nog diverse flesjes van de St Bernardus Abt 12 had staan, besloot ik voor eens en voor altijd deze mythe te bevestigen dan wel te ontkrachten.

Hoe pakken wij dit aan? Het gaat er niet om het beste bier te vinden, maar te ontdekken of er verschil is en tegelijkertijd bepalen we welke het lekkerst gevonden wordt. De set-up: we zijn met vier personen: 2 bierbrouwers, 1 beginnend brouwer en een, sinds kort, enthousiaste speciaalbierdrinker en ook donateur van de Westvleteren 12. Men neme 12 genummerde glazen en schenkt random 6 glazen Westvleteren 12 en 6 glazen St. Bernardus Abt 12. Uiteraard door een vijfde vrijwilliger (mijn vrouw) die alles nauwgezet noteert. Daarna krijgt ieder van ons 3 glazen. 1 van het ene en twee van de andere. Dit betekent dat 2 personen 2 Westvleteren12 en 1 St.Bernardus Abt 12 hebben en 2 anderen 2 St.B en 1 WV. Vervolgens krijgt ieder de opdracht om deze in tweeën te splitsen, waarna hij ook moest aangeven welke hij de lekkerste vond.

Het resultaat!!:  Alle vier splitsten de glazen op de juiste wijze. Conclusie: ze zijn niet hetzelfde. Ten slotte vonden 2 personen de St Bernardus het lekkerst en twee anderen de Westvleteren. Leuk om te zien dat smaken verschillen. Leuk ook om te zien dat de 2 bierbrouwers de Westvleteren 12 het lekkerste vonden en de anderen de St Bernardus Abt 12. Persoonlijk vond ik de Westvleteren ronder en beter in balans, terwijl de St Bernardus wat DMS leek te hebben, iets meer hogere alcoholen en esters. Nu kan het per batch verschillen, maar toch. Mocht iemand zelf deze bieren ook al eens naast elkaar geproefd hebben dan hoor ik graag zijn ervaringen ermee.

Gadget

Als bestuursgedelegeerde van de Gadgetcommissie wilde ik het ook nog even hebben over de eerste Gadget waarmee de commissie op dit moment mee zijn debuut maakt: de Hervergistings-meter (een initiatief van Carlos Koopman, lid van de Gadgetcommissie, die ook het ontwerp van de dop gedaan heeft). Dit apparaatje gaat je straks keurig vertellen wanneer je gebottelde bier klaar is voor consumptie.

CO2 chart
CO2 chart
Voor de beginnend brouwer onder ons: bij het bottelen voegen wij altijd wat suiker toe aan het uitvergiste jongbier. Omdat er altijd nog wel levende gistcellen in het bier zitten, zullen deze opnieuw in actie komen en de toegevoegde suiker omzetten in CO2 en alcohol.  De gevormde CO2 kan niet anders dan oplossen in het bier, bij gebrek aan een waterslot. Nu bepaalt de natuurkunde dat er bij een gegeven temperatuur een x hoeveelheid CO2 zich kan oplossen in het bier (bij een gegeven druk). In het kort: hoe kouder een vloeistof, hoe meer CO2 er in de oplossing blijft en hoe hoger de druk, hoe meer er in de vloeistof blijft. Van deze laatste eigenschap maken wij gebruik bij de hervergistingsmeter. Omdat het flesje dicht zit en de temperatuur tijdens de hervergisting niet noemenswaardig wijzigt, zal de druk dus toe moeten nemen. Ingewikkelde natuurkundig formules en berekeningen kunnen je precies vertellen wat je einddruk zal zijn bij een gegeven temperatuur en een bepaalde hoeveelheid suiker. Dat gaan we niet doen natuurlijk. De diverse brouwsoftware/spreadsheets bevatten vaak ook informatie over hoeveel suiker toe te voegen om een bepaalde hoeveelheid opgelost CO2 in je bier te krijgen. Vervolgens bestaan er weer tabellen die laten zien  hoeveel liter CO2 er in je bier zit bij een gegeven druk en temperatuur. Er zijn per type bier algemene richtlijnen. Een triple zal bijvoorbeeld aanzienlijk meer opgelost CO2 bevatten dan een BarleyWine.

Wij hebben er een heleboel laten maken. Dit om de prijs nog lager te kunnen houden en omdat wij denken dat iedere brouwer er wel een paar zal willen hebben. Voor de prijs hoef je het niet te laten (commerciële exemplaren kosten een veelvoud). Het is de verwachting dat wij tijdens de clubavond van eind december de eerste exemplaren uit zullen gaan leveren (onder voorbehoud van vertragingen in de leverantie van onderdelen). Ook op latere clubavonden zal er altijd de gelegenheid zijn ze mee te nemen. Mocht je bijvoorbeeld niet op clubavonden komen maar wel op Brouwdagen, dan bestaat er de mogelijkheid deze daar te ontvangen. Wel moet je hierover middels een e-mail een verzoek indienen bij de Gadgetcommissie. Bestellen/betalen doe je altijd via de website. Log hiervoor eerst in en ga dan via het menu "voor leden" naar de Gadget pagina.

Let op: de kans dat wij op korte termijn er nog een keer mee komen is nihil. Dus profiteer van het moment en bestel nu je exemplaren (max 3 en zolang de voorraad strekt). Als je kiest voor verzending kost dat éénmalig €8,- (postnl + het doosje). Je zou bijvoorbeeld een zending kunnen combineren met medeleden bij jou in de buurt om de verzendkosten per stuk te verlagen. Zie hier voor de tip op de website en hoe te handelen.

Nog even in het kort de komende Clubavonden.

  • 29 December: Een Bier / Food pairing!  Zowat alweer een traditie op de laatste clubavond van het jaar.  Verder gezellig het jaar uitkletsen.
  • 26 Januari: komt Jacques Bertens een presentatie geven over innovatieve bieren. Hoe ga je te werk? Ken je ingrediënten, enz.

Tot ziens op 29 december, en voor wie niet komt, alvast fijne feestdagen en een mooi nieuw bierbrouwjaar!

Terug naar overzicht