Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2017

tww augustus 2017
Door: Walter Bakker

Wanneer dit clubblad uitkomt zijn de vakanties voor de meesten van ons alweer voorbij en wordt het weer tijd om weer bier te gaan brouwen. In ieder geval voor mij. De afgelopen tijd heb ik vanwege gezondheidsproblemen niet kunnen brouwen en ik zie er naar uit om weer een brouwsel te kunnen maken.  Op mijn programma staan nog een Russian Imperial Stout en een American Pale Ale; ik denk dat ik de RIS eerst doe zodat die met kerst goed op dronk is.

Afgelopen clubavond

Deze laatste clubavond voor de vakantiestop hadden we twee leden die een presentatie gaven. Nick Oud gaf een lezing over het maken van bieretiketten en Gery Uijtenhaak presenteerde haar bevindingen over schuim.

Nick is grafisch ontwerper van beroep en vanuit deze expertise liet hij zien hoe vernieuwende etiketten en labels kunnen worden gemaakt. Ook gaf hij tips over lettertypen en beeldmateriaal. Verder gaf hij aan welke programma's het best wel en welke je niet zou moeten gebruiken voor het maken van bieretiketten. De presentatie werd afgerond met een lijst van nuttige websites en leveranciers van de te gebruiken materialen. De presentatie is op de website te vinden (voor leden) op de documentenpagina.

Gery is lid van de kwaliteitscommissie en heeft het onderwerp schuim gepresenteerd. Het doel van deze presentatie is het begrijpen hoe het schuim ontstaat en welke factoren een rol spelen bij de schuimstabiliteit zodat uiteindelijk een bier gebrouwen kan worden met een kwalitatief betere schuimkraag. Aan de hand van het boek ‘FOAM: Practical Guides for Beer Quality’ (Charles W. Bamforth, 2012) en een aantal artikelen op internet presenteerde zij eerst de principes van de schuimvorming en welke factoren een positieve en een negatieve invloed op de schuimvorming hebben. Daarna werd de presentatie afgerond met een aantal do's en don'ts voor de amateurbierbrouwerspraktijk. Ook deze presentatie zal op de documentpagina van de site te vonden zijn.

Komende clubavond

De volgende clubavond is de al bijna traditionele jaarlijkse barbecue in Lisserbroek. We zitten nog in de voorbereidingsfase maar het belooft weer een mooie barbecue te worden die voor een deel bij een cateraar vandaan komt en voor een deel door de clubhuiscommissie wordt verzorgd. Het is de bedoeling dat leden ook zelf gebrouwen bieren meenemen zodat we veel kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen proeven. Als het weer ook meezit, moet het weer een geweldige avond worden en voor de prijs hoef je het niet te laten.

Terug naar overzicht