Terug naar overzicht

Brouwdag 22 april 2017

Door: Jan Wurpel

Nadat er op 4 februari 2017 een meibok gebrouwen is, hebben we op 22 april een tripel gebrouwen. Voor deze laatst gehouden Brouwdag hadden zich een aantal brouwers met 31 brouwsels aangemeld.

Ik kwam om half acht ’s morgens aan in de groter schuur van de familie van Duijvenvoorde in Lisserbroek, toen John Westerveld van ‘Brouwmaatje’ en een eerste brouwer er al waren. John was spullen aan het uitpakken, die mensen besteld hadden en op de Brouwdag kwamen ophalen. Ik installeerde me met mijn computer en de spullen om brouwwater te behandelen in de wat warmere ruimte naast de brouwschuur. Al ras kwamen er meer brouwers binnen en ook de ‘Inkoop’ met de Ingrediënten voor de Brouwdag arriveerde. De brouwinstallaties werden opgebouwd en al spoedig brandden de eerste vuurtjes onder de ketels om het maischwater alvast op te warmen. Anderen hadden alvast thuis warm water klaargemaakt en kwamen met warm maischwater binnen.

Er vormde zich al een rij bij de tafel waar de ingrediënten afgewogen en uitgedeeld werden. Het geluid van de eerste partijen mout die geschroot werden was al goed te horen. Er kwamen nog wat brouwers binnen, die zich voorgenomen hadden iets later te beginnen. Zo rond half elf was toch iedereen wel aan het maischen en was het een gezellige drukte. De koffie en de koeken uit het winkeltje van Kim vonden gretig aftrek. De laatste paar brouwers waren toen nog bezig met het schroten van hun mouten.

De groep cursisten van de laatste brouwcursus, waaronder de lieftallige Marloes, had zich onder de bezielende leiding van Theo en Titus over vier brouwsels verspreid. Eindelijk konden ze het theoretisch geleerde dan in de praktijk brengen. Het was een gezellig drukke hotspot, daar bij die cursisten. Even later vernam ik wat kreten dat de elektriciteit uitgevallen was. Gelukkig betrof het niet alle groepen van het elektriciteitsnet in de schuur, zodat slechts een beperkt aantal brouwers tijdelijk zonder verwarmingscapaciteit zaten. Toen de defecte zekering gevonden was, werd het euvel snel verholpen. Het brouwen met elektrische installaties wordt steeds meer toegepast tijdens de brouwdagen, maar levert ook wel een probleem op dat we op termijn goed moeten gaan managen. Dat betekent bijvoorbeeld in twee ploegen van elektrische brouwers gaan maischen op verschillende tijden.

Tegen de middag werden er kroketten en frikandellen gefrituurd die men met een broodje of puur kon nuttigen. Wel zo handig en smakelijk. Scheelt weer vroeg brood smeren en meenemen naar de brouwdag. Ik geloof dat alle kroketten en frikandellen op een gegeven moment uitverkocht waren.

Vroeg in de middag waren de eerste brouwers al klaar met brouwen en hadden hun wort in de gisttanks, met of zonder gist. De lange tafels met de banken waren inmiddels al opgesteld en de eerste brouwers die klaar waren en enkele bezoekers verwierven zich een plek aan deze tafels. De eerste bieren werden ingeschonken en men liet deze aan elkaar proeven. Zo ontstond er een levendige uitruil van glazen bier, en zelfs dichte flesjes werden geruild om op een later tijdstip te kunnen degusteren. Ook waren er brouwers die voor hen overtollige brouwappartuur te koop aanboden. We hadden ook laten weten dat die mogelijkheid eens uitgeprobeerd moest worden. Ik weet niet of alles van de hand gegaan is, maar op 9 september, de volgende brouwdag, zullen we het weer doen. Dan kijken we of we daarvoor een centrale plek kunnen vinden. Bijvoorbeeld de tafel waar daarvoor de ingrediënten zijn afgewogen en uitgedeeld.

Naar mate de middag vorderde kwamen steeds meer brouwers aan de lange tafels zitten en was het sissende geluid, veroorzaakt door het openen van de flessen bier, steeds frequenter waarneembaar. Er werd serieus geproefd en geoordeeld. Ook werden er bittergarnituurtjes geserveerd om de inwendige mens warm en gevoed te houden. Kortom, het werd een hele gezellige clubmiddag. Ook omdat er ook niet-brouwers kwamen kijken, waaronder ook leden van onze vereniging. Het werd net een clubavond, echter nu op zaterdagmiddag. Dus wil je ook eens komen kijken zonder te hoeven brouwen, je bent welkom!

Tijdens de laatst gehouden Algemene Leden Vergadering in februari, is het thema brouwdagen ook ter sprake gekomen. We signaleerden dat er steeds meer animo bestaat om te brouwen tijdens de brouwdagen, en dat deze brouwdagen toch ook een pilaar zijn van de kernactiviteiten die we als vereniging voorstaan. We hebben al een keer nee moeten verkopen aan leden omdat er te veel aanmeldingen binnen kwamen. De leden tijdens die ALV verzochten het bestuur de mogelijkheid om meer brouwdagen per jaar te organiseren te willen onderzoeken. Nu, op 22 april tijdens deze brouwdag heb ik met Edwin van Duijvenvoorde hier over gesproken. En ja, het is mogelijk om naar 6 brouwdagen per jaar te gaan. We hebben voor de tweede helft van 2017 drie brouwdagen kunnen plannen, en voor 2018 zullen we naar 6 brouwdagen gaan. Drie in de eerste helft van het jaar en drie in de tweede helft. Voor de tweede helft van 2017 hebben we de volgende data gereserveerd staan:

9 september Bokbier
14 oktober nog een te bepalen type bier, wellicht is een winterbier een suggestie
18 november Dubbel, weer met een groep cursisten

Dus noteer deze dagen alvast in je agenda als je wilt gaan brouwen. En brouw je niet, kom dan gerust langs om te kijken of ’s middags een biertje te nuttigen. En misschien vind je tussen de te koop aangeboden brouwapparatuur nog dingen die je goed kunt gebruiken.

Terug naar overzicht