Terug naar overzicht

Ben (weer) Bierbrouwen

tww februari 2017
Door: Ben Jacobs

Zo, mijn goede voornemens zijn van start. Brouwen…

Door het moeten volgen van een opleiding was mijn brouwtijd het laatste half jaar ernstig ingekort. Nu heb ik eind januari mijn certificaat gehaald en meteen in 10 dagen tijd 3 keer gebrouwen.

Er lag al een tijdje alles klaar voor een Stout,  er was toevallig ook een club brouwdag en mijn zoon en ik hadden iets nodig om samen te vieren dat we er weer een jaartje op hebben zitten. Nu was mijn voorraad redelijk geslonken en was ik sowieso al van plan iets speciaals uit te proberen op de verjaardag, en dat werd het idee van Jan Grimbergen, het maken van een middeleeuws bier. Het gist doet zijn werk en daarna uit het vat inschenken. Niks lageren of bottelen, geen gebruik van hop, alleen kruiden. U begrijpt, lekker makkelijk en heel snel weer voorraad. Ik ben benieuwd naar de reacties…

De stout smaakte na de vergisting prima en staat op de lagerfles (voor al dat bottelen heb ik nog even geen tijd).

De gisten zijn druk in de weer met de Saison die ik gebrouwen heb op de clubbrouwdag. Dat was overigens weer eens een gezellige brouwdag. Ik was wat later, want ingedeeld bij een tweede ploeg in verband met het gebruik van elektriciteit.  Maar het leek erop dat velen al bezig waren en zelfs de commissie die de spullen uitdeelde dacht dat iedereen al was begonnen. Tja, en ik zag mijn brouwbuddy nog niet eens. Dus er klopte iets niet. Maar blijkbaar wist niet iedereen van de tijdsindeling van deze dag. Gelukkig was de voorraad niet beperkt en had ik zo mijn granen om te gaan schroten. En Jan Grimbergen had nog warm water over, dus dat scheelde tijd (en elektriciteit, dus geen doorgeslagen stoppen). Ondanks het late begin en het ondersteunen van de buddy was ik ruim op tijd klaar. Koken doe ik op gas, en dat gaat snel. Ik heb wel even gewacht na de spoelstap, want ik wilde First Wort hopping toepassen en ik leerde van Gery Uijtenhaak dat je dan het wort en de hop een 10 minuten intrektijd moet geven. Dat was in ieder geval op de Duitse sites te vinden. Weer wat geleerd. Tussendoor lekker een bakkie van de dochter des huizes en natuurlijk niet te vergeten de warme hap. En die heerlijke brouwgeuren waar ze thuis (helaas) niets van moeten hebben.

Die buddy: dat is nog eens een prima initiatief, gekoppeld worden aan een beginnend brouw (-er/groepje). Ik hoop dat ze wat van me geleerd hebben en nog steeds leren, want ze mogen me als vraagbaak blijven gebruiken. En je leert meteen weer nieuwe leden kennen. Het is wel schakelen, want ze waren echt maar net begonnen als hobbybrouwer, maar ze hadden hun uitrusting goed voor elkaar! Nu nog een beetje ervaring opdoen.

Nu ik weer even lucht heb en een beetje tijd voor mezelf, ben ik ook maar langs de kapper gegaan. Uiteraard kwam daar natuurlijk het onderwerp bier ter sprake. De kapster was in het kasteel van Muiden geweest en had bij een rondleiding gehoord dat in de tijd dat het kasteel nog gebruikt werd, de emmers bier van de kelder naar de eetzaal werden gehesen tijdens het diner. Vandaar de uitdrukking bier hijsen, als je flink door drinkt. En blijkbaar was er een taak om met ladders tegen de muren op te klimmen (vraag me niet waarom), maar als dat niet ging door de drank dan was je ladderzat. Tja, zo leer je zelfs bij de kapper weer meer over bier…

 

Proost, Ben

Terug naar overzicht