Terug naar overzicht

Voor u gelezen

tww januari 2017
Door: Frank Huitema

“Brewing Engineering”

Great Beer Through Applied Science door Steven Deeds

Brewing Engineering by Steven Deeds (cover)
Brewing Engineering by Steven Deeds (cover)

Op de clubavond van januari staat het brouwprogramma Brouwhulp centraal. Brouwsoftware helpt je recepten samenstellen en voorspellen welk bier je krijgt bij een gekozen mix van ingrediënten, maischschema en natuurlijk de eigenschappen van jouw brouwapparatuur. Achter brouwsoftware gaat een hoop toegepaste wetenschap schuil over het brouwen van bier en de effecten van de keuzes die je maakt.

Het boek ‘Brewing Engineering’ van Steven Deeds bespreekt op nuchtere en toegankelijke wijze veel van de formules en schema’s die achter elke brouwsoftware schuilgaan. Zo geeft hij bijvoorbeeld vuistregels voor de invloed van de suikermix (sucrose/dextrine) op de uitvergisting, en van de maischtemperaturen op de uitvergisting. Ook legt hij de berekeningsmethode voor de hoeveelheid melkzuur nodig voor het aanzuren helder uit, en pleit hij voor het gebruik van “brewhouse efficiency” als centrale variabele in de berekening van het start-SG in plaats van de refractometeraflezing. Hij illustreert dat met de resultaten van eigen tests waaruit forse foutmarges van zowel hydrometers als refractometers naar voren komen. Refractometers geven vaker te hoge waarden en hydrometers vaak juist te lage waarden.

Het aardigste van het boek is nog wel de nuchtere toon. Vaak moet je je bij Amerikaanse auteurs door hele verhalen heen worstelen over hoe bierbrouwen hun huwelijk verdiepte, hoe ze door anderen gestimuleerd werden om hun technieken aan te passen, en noem het maar op. Dit boek is daar volledig van gespeend en leest daarom lekker weg en maakte brouwsoftware voor mij een stuk toegankelijker.

Het boek is verkrijgbaar via amazon.com voor ongeveer $11 inclusief verzenden of voor € 13,-- via Bol.com. Ook de ’t Wort Wat clubbibliotheek heeft het boek in zijn collectie. Steven Deeds heeft een eigen blog: http://woodlandbrew.blogspot.com

Frank Huitema

 

 

Terug naar overzicht