Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2016

tww november 2016
Door: Michael Woolthuis

(Hoe kan het ook anders, winnaars van de Kei 2012 en 2015)

Als ik dit neerschrijf, staat ons eindejaarsbier volop te gisten. Als jullie dit lezen denk ik dat we net de lagering zijn begonnen en plannen we alvast het bottelen. Of eigenlijk het vat-teren, vaatje-teren of fust-teren of hoe je het ‘bier in een vat laten lopen’ ook mag noemen. Ons eindejaarsbier is eigenlijk gewoon de vorige maand geleverde Winterweizen. Een lekker makkelijk brouwsel maar wel een lekkere doordrinker voor tijdens de koude laatste nacht van dit jaar. Eenvoudig maar erg goed uit te delen aan vriend en vage kennis.

Deze maand leveren we Bruintje. Een lekkere Engelse Brown ale. Moutig, niet te veel hop en als je hem Engels houdt, laag in de koolzuur. Zelf doen wij er toch iets meer bottelsuiker bij (wordt ook aangegeven in het recept) om hopelijk een mooie schuimkraag te krijgen. Niet echt Engels maar het toont gewoon iets mooier.

Hier onder staat de komende lijst. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen.

 

De komende brouwpakketten:

November:

Bruintje

December:

niets, vanwege december enzo.

Januari:

Die andere Theo Theoostrippel

Februari:

Roodje

Maart:

NetNietWit

April:

Het GanseIJland

Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoop prijzen.

De laatste besteldag wordt per maand op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

 

Het recept van oktober

Bruintje

Algemene receptinformatie

Type Bier:

Northern English Brown Ale

Hoeveelheid:

10 l

Alcohol percentage:

5,2%

Begin SG:

1051

Eind SG:

1013

EBC (kleur):

57

EBU (bitterheid):

25

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

kooktijd

Bijzonderheden

Palemout

7 EBC

1900 g

 

 

Ambermout

50 EBC

140 g

 

 

Caravienna

50 EBC

100 g

 

 

Biscuitmout

60 EBC

100 g

 

 

Pale chocolate

600 EBC

100 g

 

Leverancier: Thomas Fawcett & Sons

East Kent Golding

5,0 α

20 g

60 min.

 

East Kent Golding

5,0 α

10 g

5 min.

 

Gist:

Wyeast Thames Valley Ale 1275,
alternatieve droge gist is: S-04

Bottelsuiker

3 g/l

Maisch schema

71 °C

67 °C

78 °C

stort

60min

2min

Opmerking

De hoeveelheid bottelsuiker is bedoeld om deze Northern English Brown Ale een Engelse hoeveelheid CO2 te geven. Als je van iets meer schuim houdt, voeg dan 4 of 5 gr suiker per liter toe.

Terug naar overzicht