Terug naar overzicht

Bijzondere bieren en biernamen

tww september 2017
Door: Gery Uijtenhaak

Regelmatig bezoek ik diverse sites voor amateurbrouwers. Niet alleen Nederlandse sites maar ook buitenlandse sites. Heel nuttig als je op zoek bent naar informatie. Laatst viel mij op dat de Canadese thuisbrouwers eigenlijk best wel creatief zijn als het gaat om het verzinnen van namen voor hun bier maar ook bij het bedenken van bijzondere toevoegingen aan bestaande biertypen.

Dubbel, Tripel, Porter, Stouts. Allemaal biertypen die we als amateurbrouwer wel kennen en waarschijnlijk ook wel een keer hebben gebrouwen. Als de gemiddelde brouwer eens iets anders wil doen met zijn bier, dan trekt hij/zij de kruidenkast open en voegt een kruid toe aan een bekend bier, bv. Koriander Saison of Laurier Porter. Andere toevoegingen waar we aan gewend zijn, zijn chocolade en koffie. En ja, ook in Nederland worden wel eens bijzondere ingrediënten toegepast zoals zeewier of kiwi’s. Wat de naamgeving betreft is het op de meeste sites wel wat braaf. Geen pakkende namen bij de meeste recepten. Of bewaren we die namen alleen voor thuis? De recepten op de Nederlandse sites geven de indruk dat de Nederlandse amateurbrouwer redelijk stijlvast wil brouwen, of dit in ieder geval poogt. Een fantasiebier hier is vaak een bier dat qua mout of hopsamenstelling afwijkt van een vast type.

Nee, dan de Canadezen. Een paar voorbeelden van bijzondere bieren of biernamen uit Canada:

  • Bad Mood IPA: Een IPA met extract gebrouwen. De naam snap ik dan wel, mijn mood wordt waarschijnlijk ook niet beter als ik een bier moet drinken dat met een bierkit is gebrouwen.
  • Basterd Brown: klonk in eerste instantie best stoer maar uiteindelijk wel een echt bastaardbier: deels extract, deels mout.
  • Intergalactic Secret American IPA: zo’n naam prikkelt de nieuwsgierigheid. In dit geval te herleiden naar de gebruikte hoppen: Galaxy en Victoria Secret.
  • Never Again American Light lager: De brouwer wilde een zo licht en droog mogelijke American Light lager brouwen. Wat resulteerde in een nogal lange brouwdag. Maar de naam is met een knipoog.
  • Bad Santa: kerstbier met hoog alcoholpercentage en stevige kruidigheid.
  • Birch Cream Ale: bier met berk? Net als esdoorn kan ook van de berk sap worden afgetapt. In dit geval is met berkensap bier gebrouwen.
  • Bouncing Baby Pale Ale: de brouwer van dit bier kon dit bier nog net brouwen voor zijn spruit geboren werd.
  • Pucker Face Citrus IPA: in eerste instantie leek dit gewoon een standaard recept voor een IPA. Uiteindelijk bleek er toch een interessant ingrediënt gebruikt te worden, namelijk orange bark (einde kook, benoemd als kruid), oftewel schors van sinaasappelboom? Naspeuring op internet heeft helaas geen extra informatie opgeleverd.
  • "What’s her name again?" IPA: niet te veel van drinken voor de zekerheid?

Het bier dat er wat mij betreft echt met kop en schouders bovenuit stak was een bier met de naam Chocolate Peanut Butter Stout. Ik denk niet dat dit verder enige verklaring nodig heeft. Een recept werd niet gegeven in het bericht over dit bier. Wel dat de pindakaas niet in de vorm was zoals wij deze kennen maar in poedervorm. Om dit poeder te maken wordt alle vet uit de pinda geperst en wat overblijft wordt gedroogd. Om er weer een smeersel van te maken moet je er water aan toevoegen. Toch spannend als je dat in je brouwketel gooit. Helaas wordt er verder geen verslag meer gedaan over het resultaat. Zou het dan toch niets geworden zijn?

 

Terug naar overzicht