Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, maart 2016

tww maart 2016
Door: Michael Woolthuis

Kerstbier. Dit is niet iets waar je zo aan de start van het begin van de lente meteen aan denkt. Toch hebben we in April al het kerstpakket. Een mooie Quadrupel met vele kruidige kerstmogelijkheden. Niet al te zwaar, slechts zo’n 9,5%, want anders haal je de tweede kerstdag niet.

Dit is dus bij ons ook meteen ons grootste probleem. Vooruitdenken. Zelf vind ik 1 week in de toekomst al op koffiedik kijken gaan lijken. Echter voor een juiste brouwplanning is enkele maanden vooruit kijken noodzakelijk. Als je dat niet doet dan drink je lentebier aan het eind van de zomer, zomerbieren in de herfst en herfstbokken in de winter. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Want dan hadden we lentebier wel zomerbier, zomerbier herfstbok en herfstbok wel winterbier genoemd. Het recept voor de Mister-X staat overigens hier ergens onder.

 

De oprichting van de 'Wewillendekeiweerwinnencommissie' verloopt voorspoedig. We hebben nu al zoveel aanmeldingen binnen gekregen dat we tijdens de eerste pre-meeting voor de planning voor de oprichtingsvergadering al een algehele ledenstop hebben aangekondigd. Hierover later meer.

 

Op de ons gestelde vraag: 'Mag ik ook een recept aanleveren voor een pakket?', is het antwoord: JA. Graag zelfs. Het is alleen niet mogelijk om dat recept binnen een maand in de pakkettenplanning te duwen want die ligt ongeveer geheel haast vast. Wijzigingen voorbehouden natuurlijk.

Als je recept echter voldoet aan onze hoge standaard, dan kan het zomaar een keer als pakket terug komen. Mooi voorbeeld is het pakket van juni: Theoostrippel.

Alle mooie recepten bewaar ik en als ik zin heb typ ik ze ook nog in de receptendatabase van de site.

 

Hieronder volgt de lijst met komende brouw pakketten:

april:

Mister-X

mei:

All-American (=american pale ale)

juni:

Theoostrippel

Meer volgt.

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

 

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht ook met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoop prijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

 

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer).

 

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

 

Recept

Het recept van april 2016 : Mister-X

Algemene gegevens

Type Bier:

Quadrupel

Recept voor:

10l

alcohol percentage:

9,4%

begin SG:

1084

eind SG:

1017

EBC (kleur):

83

EBU (bitterheid):

35

Kooktijd:

75min

Ingrediënten

Ingrediënt

hoeveelheid

waarde

kooktijd

Pilsmout

2200 gr

 

 

Tarwemout

1150 gr

 

 

Brownmalt T.F.&S.

200 gr

 

 

Cara Aromamout

250 gr

 

 

Northernbrewer

18 gr

9 α

75 min.

Fuggles

11 gr

4.1 α

15 min.

EastKent Golding

5 gr

5.0 α

5 min.

Koriander

2 gr

 

5 min.

Oranjeschil

7 gr

 

5 min.

Gist

Wyeast Belgian abbey ale II 1762

Alternatieve droge gist

Lallemand Danstar Abbey of Safbrew Abbey

 

Maisch schema

45 °C

43 °C

63 °C

72 °C

78 °C

stort

5min

30min

30min

5min

 

Opmerking

Als je echt van heel erg kruidig houdt, dan kan je ook nog je eigen kruidenrekje raadplegen. Toevoegingen als anijszaad, (max. 1gr) peper (vooral niet teveel), vanille (naar eigen inzicht), cacao en/of koffiebonen kunnen mooie dingen opleveren.

Terug naar overzicht