Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2016

tww maart 2016

door: Walter Bakker en Jan Wurpel

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond was de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Over het algemeen is dit een niet zo druk bezochte avond, maar er waren toch nog 47 stemgerechtigde leden aanwezig. Aangezien de voorzitter en de vicevoorzitter met vakantie waren, viel de eer aan mij om de vergadering voor te zitten. Volgend jaar zullen we dit anders plannen. Nadat de officiële agenda was afwerkt werd een rondje van het bestuur geschonken waarna aan het minder officiële gedeelte begonnen kon worden. Dit bestond uit een presentatie van de kwaliteitscommissie door mijzelf, een presentatie van de gadgetcommissie door Nico van Kampen en een presentatie van de excursiecommissie door Stefan Woolthuis.

Kwaliteit

De kwaliteitscommissie heeft tot doel om leden van ’t Wort Wat in staat te stellen om beter bieren te brouwen. De commissie gaat dat doen door het bewustzijn van kwaliteitsverbetering van het hobbybrouwen te vergroten door,

  • kennis te vergaren
  • het toepassen ervan in eigen bieren 
  • het publiceren hierover.

Ik heb de presentatie op de site gezet bij 'voor leden' → 'documenten' (na inloggen). Wie nog interesse heeft in deze commissie kan zich opgeven bij mij (penningmeester@twortwat.nl).

Gadgets

De gadgetcommissie heeft tot doel om hulpmiddelen te ontwikkelen voor zelfbouw. Dit kan eventueel in de vorm van een bouwpakket aangeboden worden. Wie nog interesse heeft voor deze commissie kan zich opgeven bij Nico van Kampen (Nico@beerandstuff.nl).

Excursie

De excursiecommissie zal een excursie organiseren naar brouwerij Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse tussen Brussel en Gent en naar brouwerij Timmermans in Itterbeek bij Brussel. De excursie zal plaatsvinden op vrijdag 13 mei en kost € 65,- inclusief bus en diner maar de lunch wordt je geacht zelf mee te nemen. Opgeven kan via de site bij 'voor leden' → 'excursie'.

Komende clubavond

Op de komende clubavond hebben we een spreker die iets komt vertellen over verloren bieren in Nederland en daarbuiten. De spreker is historicus, creatieveling en bierliefhebber Roel Mulder van de website verlorenbieren.nl. Hij zal ons ook een aantal van deze bieren laten proeven en wat recepten presenteren. Als vervolg op zijn presentatie willen we een brouwdag organiseren waar we diverse van deze verloren bieren gaan brouwen.

Clubkampioenschap

Vanwege het succes van de clubkampioenschappen en omdat we kwaliteit hoog in ons vaandel hebben staan hebben we de clubkampioenschappen verdeeld in twee stukken:

  • Het eerste deel betreft de klassen A en C  en het jaarbier Alt. De flesjes hiervoor kunnen ingeleverd worden op de clubavond van 29 april en we zullen de bieren gezamenlijk gaan keuren op de clubavond van 27 mei.

  • Het tweede deel betreft de klassen B en D en het jaarbier Chimay Blauw. De flesjes hiervoor kunnen ingeleverd worden op de clubavond van 30 september en we zullen deze bieren gezamenlijk gaan keuren op de clubavond van 28 oktober.
    De Chimay Blauw zal op de op de brouwdag van 23 april gezamenlijk gebrouwen worden en op de clubavond van 29 april gepresenteerd worden door Gery Uijtenhaak.

Tot ziens op de komende clubavond.

Namens het bestuur,
Walter Bakker


 

Op het moment dat ik deze 'van het Bestuur' schrijf ben ik net terug van een 6 daagse trip naar Boedapest. Een imposante stad met vele mooie gebouwen en een gezellig stadscentrum. Alleen de biercultuur die ik daar had verwacht aan te treffen, viel mij wat tegen. Ik had gehoopt een aantal verschillende Hongaarse bieren te kunnen proeven. Helaas zijn dat er maar drie geweest. Een lager van Dreher, een donkerbier van Dreher (Dreher Bak) en een lager van Sopron. Deze laatste is het goedkoopst en dat proef je ook wel een beetje. Maar goed, de Engelsen goten het met glazen van een liter naar binnen. De Dreher Bak, een donker bier was best lekker, het bier is enigszins zoetig en lijkt het meest op een Porter. Verder wordt er best veel Tsjechisch bier verkocht in Boedapest.

Buiten enkele kleine microbrouwerijen zijn er in Hongarije 4 grote brouwerijgroepen:

  • Brouwerij Dreher (Dreher Sörgyárak), eigendom van SABMiller
  • Brouwerij Borsod (Borsody Sörgyar), onderdeel van Molson Coors Europe
  • Brouwerij Pécs (Pécsi Sörfozde), de grootste Weense brouwerijgroep. De Ottakringer Group is de grootste aandeelhouder.
  • Heineken Hungary, voorheen Brau Union Hungária met 2 brouwerijen in Sopron en Martfű.

Door mijn trip naar Boedapest heb ik de clubavond van 4 maart jongstleden moeten missen. Dus wat de Algemene Ledenvergadering 2016 heeft op geleverd, daar kan ik helaas niets over mededelen. Ik denk dat het verslag eerdaags wel door de secretaris gepubliceerd wordt.

Thuisgekomen ben ik mijn Düsseldorfer Alt gaan brouwen, want de inleverdatum van 29 april is er eerder dan je denkt. Ik heb gebrouwen met een gist van Whitelab, de WLP 036, een Alt gist. Ik heb maar één buisje kunnen kopen. Dus twee dagen voor het brouwen de gist in een Ellermeyer met moutextract en gistvoedingsmiddel laten rondtollen op de roerplaat. Gist voldoende na die twee dagen. Toen gebrouwen met het pakket van de Inkoopcommissie. 50 liter gepland, maar het werden er 60. De Inkoop ging uit van een rendement van 75% en ik haal meestal 81%, dus meer bier voor hetzelfde geld. Kijken wat het gaat worden.

Komende clubavond

In Boedapest kreeg ik een mailtje te lezen dat de programmering van de clubavonden zoals die op de clubkalender vermeld stonden niet overeen kwamen met die van de nieuwsbrief. Dat klopt! Het is voor het bestuur niet altijd mogelijk gebleken om de clubavonden exact te laten plaatsvinden zoals we ze ingepland hebben. Zo zouden we op 1 april een clubavond op locatie hebben. We zijn daarmee aan de slag geweest, maar het lukte ons niet een geschikte locatie te vinden waar men ons ook nog wat kon vertellen en laten zien over het brouwen. Nu wilden we al lang een keer brouwerij het Uiltje in Haarlem bezoeken, of iemand daarvan bij ons als gastspreker uitnodigen. Het Uiltje is een snel groeiende craft brewery, met fantastische bieren. Dit was tot voor kort niet realiseerbaar, maar we hebben het nog maar eens geprobeerd. En ja hoor, men beschikt binnenkort over een eigen brouwerij en daar zijn we welkom op de clubavond van 30 september. Nico van Kampen heeft dat kunnen vastleggen. Echter, wat nu te doen met de clubavond van 1 april? Onze voorzitter is in gesprek geraakt met Roel Mulder. Roel is kenner van recepten van oud Hollandse (vergeten) bieren en kan ons daarover veel vertellen. Dat heeft hij dan maar vastgelegd, en Roel is enthousiast om te komen vertellen. We zullen ook proberen een paar van dat soort oud Hollandse bieren te laten proeven. Verder is het de bedoeling dat er een paar van die recepten gebrouwen gaan worden. Roel heeft recepten van Princessebier, Nieuwlicht, Hollandsche Ale (met cognac), Loender bier (met scharrelei), Brown Stout uit Bodegraven, Brabands witbier uit Haarlem, Brabants gerstebier uit Alkmaar/Gorinchem, Koninginnebier, Minnebier, Dropbier, Oost-Indisch, Jong Oud, Hooibouwbier en nog veel meer, allemaal zo met z'n eigen uitdagingen (kruiden, gekke granen, decoctie, rijpen op vat met jeneverbes, boven- en ondergistend, licht en zwaar bier...). Dat is dus de programmering voor 1 april.

Planning

Verder is het zo dat we met de planning van de data van de clubavonden het ons steeds moeilijker gemaakt hebben door te trachten om om de schoolvakanties heen te plannen. Je krijgt dan van die clubavonden die soms net 3 weken uit elkaar liggen. Ook bemerkten we dat er leden zijn die hechten aan de clubavond op de laatste vrijdag in de maand. Die plannen dat al lang vooruit. We hebben daarom besloten om de clubavonden weer zo veel mogelijk op de laatste vrijdag van de maand te laten plaatsvinden, ongeacht de vakanties. Voor de korte termijn betekent dat, dat de clubavond die gepland stond op 22 april 2016, verschoven is naar 29 april 2016. Een week later dus!

Op clubavond van 29 april staat de presentatie van Chimaybier, een quadrupel, gepland. Verder zal Theo van Eijden een presentatie geven over de vernieuwde 'Proeftafel'. Vergeet niet het inleveren van de wedstrijdbieren Alt, A en C. De wedstrijdcommissie is weer klaar om de gebrouwen bieren uit die klassen in ontvangst te nemen.

Dan gaan we naar 27 mei 2016. Het thema is dan bierbrouwen met behulp van 'Brouwhulp', een applicatie die behulpzaam kan zijn bij het bierbrouwen, recepten opstellen en voorraadbeheer. Hoe ga je daar mee om? Verder is er die avond de keuring van de bieren Alt, en de klassen A en C, dit met betrekking tot het clubkampioenschap 2016.

24 juni 2016: Thema-avond over gist (wassen van gist bijvoorbeeld). Hiervoor moeten we nog een gastspreker zien vast te leggen. Dus de invulling van dit onderwerp is nog niet bevestigd.

Op 26 augustus 2016 houden we onze jaarlijkse barbecue. De bedoeling is dat we zelf weer wat bier meenemen en met elkaar proeven. De altijd gevraagde geldelijke bijdrage zal dit jaar laag zijn. De financiële staat van de vereniging laat dit toe. We hopen op een grote opkomst.

30 september 2016 gaan we dan naar 'Brouwerij het Uiltje' in Haarlem. Dat is dan de jaarlijkse clubavond op locatie.

28 oktober 2016 staat de clubavond in het teken van de keuring Quadrupel Chimay blauw en de klassen B en D. Dit ook weer voor het clubkampioenschap 2016.

De clubavond van 25 november kent nog geen programma, maar wie een suggestie heeft: laat het weten (bestuur@twortwat.nl). Op 23 december 2016 hebben we de laatste clubavond van 2016. Die is gewoonlijk wat losser en we moeten nog bedenken hoe we die avond gaan invullen.

Jan Wurpel

Terug naar overzicht