Terug naar overzicht

Benen op tafel, bestuursbeleid 2016

tww februari 2016
Door: Theo van Eijden

Zo langzamerhand een jaarlijks terugkerend fenomeen. Voorafgaand aan de Algemene Leden Vergadering plannen we als bestuur een extra vergadering in. Traditiegetrouw noemen we deze vergadering ʻBenen op Tafelʼ. Wat we feitelijk doen is een avondje uit met de mannen naar een stad in de omgeving en daar bezoeken we diverse cafés terwijl we ondertussen belangrijke zaken van de vereniging de revue laten passeren. Dit jaar hadden we een handicap. Jan Wurpel, onze vaste notulist tijdens de Benen op Tafel, moest verstek laten gaan omdat hij had afgesproken te gaan brouwen. Dat is het enige rechtsgeldige excuus om verstek te laten gaan, dus hebben we dat geaccepteerd.

Dit jaar hadden we onze pijlen gericht op Haarlem, nadat we vorig jaar Amsterdam en het jaar daarvoor Den Haag hadden bezocht. In tegenstelling tot het afgrijselijke hondenweer dat we in voornoemde steden troffen was het in Haarlem goed toeven. We hebben geen spat regen gehad. Het eerste etablissement dat de aandeden was café Briljant in de Lange Annastaat. Een gezellig klein café met een enorme keuze aan bijzondere bieren. Hier hadden we afgesproken te verzamelen, maar nog voordat het eerste glas bier besteld was moest Nico van Kampen afhaken. Geplaagd door een heftige griepaanval moest hij toch opgeven en bleven we met drie bestuursleden achter.

Het eerste onderwerp dat ter tafel kwam was de ongebreidelde ledengroei. Ieder jaar weer is er een gestage groei. De verwachting is dat we deze groei voorlopig nog wel zal blijven aanhouden, zeker omdat craft bier momenteel een enorme hype is. Ook de verenigingen in de omgeving, het KWBG in Heemskerk en de Bierkaai in Amsterdam maken een snelle groei door. Helaas zijn dat de enige brouwverenigingen in de hele Randstad. Natuurlijk is er ook een proefvereniging Pint, maar ja, proeven is nog lang geen brouwen. Op zich is de ledengroei niet een groot probleem, de beperking is het aantal leden dat de clubavond kan bezoeken. Honderd personen is het maximum dat in de zaal van de boerderij mag. Er zijn twee opties: een mogelijke andere locatie of de toestroom aan leden beperken. Maar als we blijven groeien, zullen we op zoek moeten naar een ander locatie. Dit punt kunnen we op de ALV bespreken. Terugkijkend is het een goede keuze geweest een betere geluidsinstallatie aan te schaffen zodat de spreker met een volle zaal toch verstaanbaar blijft.

Voor het volgende agenda punt moesten we naar restaurant de wandelaar waar we onze jaar evaluatie verder hebben vervolgd. Op het menu stond langzaam gerijpt ʻdry-Agedʼ Rib-Eyes, deze worden gerijpt in een speciale rijpingskast, waarin luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur gecontroleerd worden. Het vocht in het vlees verdampt en z’n natuurlijke enzymen breken het spierweefsel af. Een malsere steak bestaat niet!” Dat heeft ons prima gesmaakt. Het financiële plaatje hebben we beoordeeld en we kunnen stellen dat we er als vereniging goed voorstaan. Dit is een gevolg van de grote ledengroei. Dat heeft als voordeel dat we goede en dus kostbare sprekers kunnen uitnodigen en daarmee kwalitatief goede avonden kunnen organiseren. Deze lijn willen we blijven vervolgen.

In verband met het drukke programma hebben we het toetje maar overgeslagen en zijn we snel vertrokken naar onze volgende tussenstop. Bij de Jopenkerk hebben we ons volgende pintje genomen; deze halte mocht natuurlijk niet ontbreken op onze tocht. Het was er gezellig druk en na een kort overleg hebben we onze keuze gemaakt. Hier hebben we het over de vele vrijwilligers gehad die het ons mogelijk maken een grote vereniging als de onze draaiende te houden. Een groot goed waar wij en alle clubleden erg blij mee zijn, het motto blijft ʻvoor de Leden door de Ledenʼ. Het blijkt dat de commissieleden vaak erg trouw zijn en gedurende lange tijd hun taak in een commissie vervullen. Uit ervaring kan ik stellen dat het ook erg gezellig is om in een commissie deel te nemen. Je maakt er nieuwe vrienden mee en drinkt natuurlijk het nodige bier. Ook vergroot je hiermee je kennis van bier en brouwen. Een van de commissies die op zoek is naar nieuwe leden is de Clubhuiscommissie. Wil je een actievere rol spelen en je inzetten voor de vereniging, meld je dan aan bij het bestuur, er is altijd wel een plek waar je jezelf nuttig kan maken.

Snel zijn we daarna doorgegaan naar een nieuw fenomeen in Haarlem, de Uiltje bar in de Zijlstraat. Een hippe tent met veel hippe bieren. Omdat we al weer wat hongerig waren werd samen met het bier ook een worstplateau besteld. Het gerookt spek was erg goed. De bierkeuze is erg uitgebreid en je kreeg indien gewenst een klein proefglaasje voordat je de definitieve keuze maakte. Erg prettig, want soms was het niet duidelijk wat voor type bier iets nu werkelijk was. Hier stilgestaan bij het doel van onze vereniging: het zelf brouwen van bier en het bevorderen van de kennis daarvan. Hier willen we het aspect kwaliteit aan toevoegen. Omdat kwaliteit van het zelf gebrouwen bier centraal wel erg belangrijk is, willen we hier dit jaar ons speerpunt van maken. Onderdeel van dit beleid is de Proeftafel en de Kwaliteitscommissie die in oprichting is. Brouwen is leuk maar het is nog veel leuker als de bieren erg goed lukken en goed smaken. Het begrijpen van een recept en weten hoe je deze met de grondstoffen en brouwproces kan beïnvloeden is een aspect dat we in deze commissie verder willen uitwerken. Een bier leren beoordelen en afwijkingen herkennen en daarmee het brouwproces verbeteren. Deze aspecten komen terug op de brouwdag bij het nazitten, de Proeftafel en het gezamenlijk beoordelen van de ingezonden bieren bij de Clubkampioenschappen.

Café studio aan de Grote Markt was even een tussenstop op weg naar de laatste halte. Hier zelf maar even een Heerlijk Heldere Pils gedronken om op adem te komen na die zware craft bieren. Volgende agendapunt was de Gadgetcommissie. Zelf brouwen gaat ook gepaard met zelf maken en aanpassen van de brouwinstallaties. Deze Gadgetcommissie wil op dit punt de leden meer kennis laat maken met wat er te koop is en hoe zoiets eventueel zelf gemaakt kan worden. Helaas was de geestelijk vader van deze commissie ziek naar huis gegaan, anders hadden we dit punt verder kunnen uitwerken.

In café Bruxelles zijn we tot de conclusie gekomen dat we geen onderwerpen meer hadden. Het kan ook zijn dat ons beoordelingsvermogen iets te lijden had onder het programma van deze avond. Dus hier ons BVO-tje genomen voordat we weer met buslijn 300 de reis huiswaarts zijn gegaan.

Terug naar overzicht