Terug naar overzicht

Uitdaging!

tww november 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

Als brouwer sta ik nèt op de onderste tree van een prachtige “Bier Pyramide”. Vele van jullie brouwen al jaren bier en ik nog net even. Maar ik heb gezien dat er ook brouwers zijn die iets meer doen dan bierbrouwen. Op brouwdagen zag ik een paar hele mooie roerstokken. Nu, op dàt gebied wil ik jullie wel uitdagen.

Wie neemt tegen mij de handschoen op in het maken van originele, houten roerstokken !

Ik doe dat ook om een “oude” oproep van onze voorzitter Theo van Eijden weer onder de aandacht te brengen. Hij deed die oproep in het clubblad van september 2012: “Maak je eigen roerstok”.

Enkele voorwaarden aan die roerstok(-ken):

  • Hout geschikt voor het gebruik bij het bierbrouwen. Bijvoorbeeld: beuken, ahorn, noten, eiken, e.d. In ieder geval een houtsoort die geen eigen smaak aan het bier geeft.
  • Een afmeting van minimaal 70 cm. Langer mag, maar het moet wel hanteerbaar blijven.

Criteria voor de roerstok:

  • Mooi ontwerp en Mooie afwerking. (Op Google zijn veel voorbeelden/ideeën te vinden.)
  • Op Amerikaanse sites wordt er gebruik gemaakt van een voedselveilige- en kookbestendige (bijen-?)was. Dat is echter geen vereiste; puur hout is prima ! Maar licht oliën met olijfolie is ook prima. ( De stok wordt toch eerst gebruikt bij het maischen. Daar kan dat kleine beetje olie geen kwaad.)
  • Aantal roerstokken per deelname: onbeperkt.
  • Uiteraard: zèlf gemaakte roerstokken.

Het winterseizoen nadert, we kunnen wèl brouwen maar niet lekker buiten gaan zitten. Een mooie tijd om binnen aan zo’n stok te gaan werken.

Jullie horen hierover nog meer (hier of in een Nieuwsflits).

Terug naar overzicht