Terug naar overzicht

Een schoon hevelfilter

tww november 2015
Door: Titus Rinia

 

Hevelfilter in kokende Ukkie MukkieIn navolging van het artikel van Theo van Eijden vorige maand over het maken van een hevelfilter en met name het design om hem na gebruik goed schoon te kunnen maken, wil ik mijn ervaring met jullie delen over hoe je je hevelfilter goed kan schoonmaken als je er al eentje hebt die niet gemakkelijk uit elkaar gehaald kan worden. Iedere (beginnende) brouwer komt op een gegeven moment in een dip met zijn/haar gebrouwen bieren. Met die dip bedoel is dat de kwaliteit van het bier minder wordt, het smaakt niet meer zoals je gewend was en je begrijpt het eigenlijk niet wat nu de oorzaak is. Zeker als beginnende brouwer ga je hier vroeg of laat tegen aan lopen. Ja, ook Theo en ik zijn door deze fase gelopen. Maar wat is nu de oorzaak? Het zit ‘m eigenlijk in de veroudering van je brouwspullen. Met ander woorden, de vervuiling sluipt toe. Hoezo, de vervuiling sluipt toe? Ik maak mijn apparatuur altijd goed schoon!

 

Ja, dat denk je. Ik was dat ook van mening. Totdat ik paar weken geleden besloot om mijn hevelfilter uit te gaan koken. Mijn hevelfilter is van het design dat met name met veel soldeerverbindingen in elkaar is geknutseld. Altijd heb ik mijn hevel direct na brouwen goed doorgespoeld, vaak met heet water en ook doorgespoeld met Ukkie Mukkie. Toch blijkt dit niet voldoende te zijn…

 

Overgebleven troep uit hevelfilterIn mijn kookpan heb ik een sterke Ukkie Mukkie oplossing gemaakt. Circa 6 cm, meer is niet nodig. Hevelfilter erin en boel op de brander (buiten of in een goed geventileerde ruimte) aan de kook brengen (zie foto). Na een minuut of 5 zie ik langzamerhand het water bruinig worden. Ik besluit om de slang aan te zuigen en de kokende Ukkie Mukkie door de hevel te laten lopen. Na ca. 2 liter opgevangen te hebben en weer terug te doen in de kookpan worden de volgende liters die uit de slang komen steeds meer ranzig. Ik laat de troep die uit de hevel komen bezinken (zie andere foto) en blijf de bruine Ukkie Mukkie terug gieten in de kookpan totdat er geen troep meer uit de hevel komt.

 

Goed, dit was dus een leermomentje en ik ben benieuwd wie dit ook durft te doen. Sterkte in ieder geval!

 

PS: Ukkie Mukkie is een Natriumhypochloriet oplossing. Dit kun je maken door 1 liter Chloor te mengen met met ca. 200 gram Natronloog. Dit wordt daarna 1 op 100 gemengd met water voor desinfecteren, etc.

 

 

Terug naar overzicht