Terug naar overzicht

Gist wassen

tww november 2015
Door: Theo van Eijden

Een goede manier om voldoende gist voor je volgende brouwsel te verkrijgen is het hergebruiken van de gist van een vorig brouwsel. Je kunt niet zomaar het gist depot van de bodem van je vergistingvat gebruiken. Hierin zitten verontreinigen die de smaak negatief kunnen beïnvloeden. Je wilt alleen de gist hergebruiken en niet de hop- en eiwitresten. Zeker als je een mooie gist hebt en deze nog een keer wilt gebruiken is dit een goede methode. We blijven natuurlijk ook Nederlanders dus het mag gezegd worden: het bespaart ook kosten in de aanschaf van gist.

Gist in weckpot

Het is een eenvoudige methode die, als je schoon werkt, goed is toe te passen. De dag van overhevelen van het gistvat naar de mandfles is het moment om deze actie uit te voeren. In het hoofdvergistingvat is voldoende gist aanwezig. In de mandfles blijft na de lagering veel minder gist achter.

Wat heb je nodig?

  • Gistdepot dat in gistvat is achtergebleven na het afhevelen van het bier.
  • Een grote glazen weckfles van 2 liter.
  • Grote pan of kookketel van je brouwset.
  • 4 weckpotten van ongeveer 500 ml.
  • Trechter.
  • Ontsmettingsmiddel, sanisan o.i.d.

Stap voor stap werkwijze

  • Kook ongeveer 5 liter water gedurende 20 minute.
  • Kook de weckpotten hierin mee zodat deze ontsmetten.
  • Haal de weckpotten voorzichtig uit het water (heet!) en vul ze met het gekookte water.
  • Laat de weckpotten gevuld met water afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Hevel het bier uit het gistvat naar de mandfles, dek de opening van het vat af.
  • Neem, als het afgekoeld is, de grote weckfles met water en giet dit in het gistvat.
  • Schud het gistvat zodat alle depot op de bodem los komt.
  • Laat het gistvat 20 minuten staan zodat ongewenste eiwitten en hopresten kunnen uitzakken.
  • Ontsmet de bovenrand van het gistvat en giet voorzichtig de bovenste laag melkachtige vloeistof in de grote weckfles.
  • Sluit de fles af en schud deze even stevig, laat deze daarna weer 20 minuten staan. De zwaardere ongewenste stoffen kunnen weer uitzakken terwijl de gist daarboven als melkachtige vloeistof in suspensie blijft.
  • Giet de bovenste laag melkachtige vloeistof over naar de 4 kleine weckpotten. Laat ook nu weer de onderste laag achter.
  • Sluit de weckpotten en plaats deze in de koelkast. De gist zal langzaam uitzakken en een dunne laag vormen op de bodem van de potten.

Deze potten kun je ongeveer 3 maanden bewaren. Maak hier voor gebruik wel eerst een giststarter van.

Nuttige links

Hier nog een paar links naar instructievideos om het nog eens rustig te aanschouwen:

Terug naar overzicht