Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Theo van Eijden

Vakantie

Het zomerreces zit er voor de meeste brouwers weer op, behalve voor degenen die temperatuurgecontroleerd kunnen vergisten in bijvoorbeeld een oude koelkast. Voor hen was het brouwen naar behoefte, dat zal de gehele zomer wel zijn doorgegaan. Ikzelf heb vlak voor de zomervakantie een Saison gebrouwen en deze 1 week op hoge temperatuur laten vergisten, ongeveer 22 °C. Omdat het bier nog niet was uitgegist heb ik het tijdens mijn vakantie in de koelkast gezet op 8 °C. De vergisting is op een lager pitje lekker door gegaan. Bij terugkomst na mijn vakantie was het bier uitgegist tot 1008. De gebruikte gist was nieuw voor mij, Whitelabs WPL590 French Saison uit het assortiment van Van der Kooij. Een Saison is altijd ver uitgegist en dus droog, wat het een goede dorstlesser maakt. Het viel me op dat de vergisting toch redelijk snel is verlopen, ondanks de lage temperatuur. Hierdoor zijn er weinig esters gevormd, dus het is wel een echt heel droog bier geworden. Hiervan is 20 liter gebotteld op een fust voor de jaarlijkse BBQ van ’t Wort Wat. Alle bestuursleden hebben dit jaar een bier gebrouwen en gebotteld om de BBQ wat aan te kleden.

Komende clubavond

Hier mee is het bruggetje geslagen naar de clubactiviteiten. Als jullie dit clubblad lezen is het bijna vrijdag 28 augustus. We zijn weer druk bezig geweest om alle voorbereidingen op tijd gereed te krijgen. Dit jaar zitten we opnieuw in Lisserbroek, dus kunnen we ongeacht het weer altijd droog BBQ-en. Het varken aan spit zal ook dit jaar weer van de partij zijn. Alle leden zijn opgeroepen eigen bier mee te nemen zodat we de zelfgebrouwen bieren met elkaar kunnen delen en vergelijken. Een soort van Super Proeftafel.

Afgelopen clubavond

Eind juni was Jacques Bertens te gast als spreker op de clubavond, zijn presentatie ging over Saison bieren. De presentatie van Jacques staat inmiddels op de website bij Documenten, als je het nog eens op je gemak wilt nalezen. Ook de bieren die we geproefd hebben staan daarin vermeld. Het was een zeer mooie selectie Saisons, die de verscheidenheid van dit type goed duidelijk maakte. Een biertype dat enorm aan populariteit wint, je zou het kunnen omschrijven als het pils van België. Op de BBQ kan je de eerdergenoemde versie van mij proberen.

Clubkampioenschappen

Nog even een punt van orde. De clubkampioenschappen staan weer voor de deur en dit jaar is er een heel bijzondere prijs: het beste bier van dit jaar zal bij Jopen in het groot worden gebrouwen. Wie wil dat nu niet. DE mogelijkheid om je zelf onsterfelijk te maken. Maar let op: een zeer deskundige jury van Bier Keurmeesters zullen deze bieren van een finaal oordeel voorzien.

Terug naar overzicht