Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Michael Woolthuis

Eindelijk weer eens op tijd tijd gevonden om een stukje te fabriceren. Dat kost zo vlak na mijn vakantie nog al wat moeite omdat ik een beetje last heb van een afterholidaywerkdrukpiek.

Maar ik zal niet verder zeuren en overgaan op belangrijkere zaken zoals: bier, bier, bier drinken, bier brouwen en nog eens bier. Op de twee proeverijen/biermarkten tijdens afgelopen Haarlem Culinair zijn door mij weer aardig wat ideeën opgedaan. Zo vond ik vooral brouwen met vrouwen wel een aardig concept. Misschien is dit iets voor de eerstvolgende gezamenlijke brouwdag!

Wat mij verder vooral opviel is dat er niet meer zo veel extreme brouwsel waren. Er is blijkbaar genoeg tot in het extreme door geëxperimenteerd en men probeert nu weer iets te brouwen wat in ieder geval de smaakpapillen heel laat. Gelukkig maar. Zo probeer ik ook altijd de brouwpakketten zo te ontwerpen dat er ook door beginnende brouwers een mooi en vooral lekker bier van gemaakt kan worden. Tevens kunnen de ervaren brouwers het pakket als basis gebruiken voor geheel eigen creaties.

Hier onder volgt de vernieuwde lijst met komende brouwpakketten. De volgorde kan zoals je gemerkt hebt zonder opgaaf van zinvolle reden volledig of gedeeltelijk wijzigen. Het door de nieuwsflits als geheimzinnig aangekondigde volgende september pakket is eigenlijk helemaal niet zo geheim. Want de oplettende receptenbank bezoeker had het daar al sinds een paar maanden kunnen opzoeken.

September:

Stroop

Oktober:

BruinP

November:

Dubdub

December:

Niets want kerstvakantie

2016:

ook hier weer bier

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht ook met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl

(vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Het recept van september: Stroop

Type:

DarkIPA

Batchgrootte:

10 liter

Alcohol volume:

7,3 %

begin SG:

1066

eind SG:

1014

EBC (kleur):

57

EBU (bitterheid): 52

 

Kooktijd:

75 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale

7 EBC

2700 gr

 

Pale Crystal Thomas & Fawcett

 

130 gr

 

Pale choco

600 EBC

40 gr

 

Stroop:

 

90 gr

 

Magnum hop:

10,5 α

23 gr

75 min

Magnum hop:

10,5 α

2 gr

koudhop

Gist:

Wyeast London Ale 1028 of alternatief Danstar Nothingham

Maisch schema

71 °C

67 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Opmerkingen

  • De stroop is gewone keukenstroop, mag ook schenkstroop zijn, en wordt niet meegeleverd in het pakket. Je kan het eventueel vervangen door ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker, rietsuiker of bruine basterdsuiker.

  • De laatste hopgift toevoegen tijdens de lagering.

Het recept van oktober: BruinP

Type:

Brown porter

Batchgrootte:

10 liter

Alcohol volume:

5 %

begin SG:

1043

eind SG:

1007

EBC (kleur):

89

EBU (bitterheid):

29

Kooktijd:

75 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale alemout

7 EBC

1500 gr

 

Dark crystal malt T&F:

 

330 gr

 

Tarwemout licht:

 

110 gr

 

Chocolademout (ontbitterd):

 

50 gr

 

Northdownhop:

8.7 α

11 gr

75 min

Fuggle hop:

6.5 α

7 gr

10 min

Gist:

Wyeast Britisch Ale II 1335 of alternatief Danstar Windsor

Maisch schema

71 °C

67 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Terug naar overzicht