Terug naar overzicht

Terugblik Brand Bierbrouwwedstrijd 2015

tww augustus 2015
Door: Theo Jongewaard

Wie brouwt de beste Saison van Nederland?

Op 7 februari deden Gert (Oudshoorn) en ik mee met de brouwdag van ’t Wort wat. Na vorig jaar in mei de brouwcursus te hebben gedaan was dit onze tweede gezamenlijke brouwdag. Die dag stond het brouwen van een Saison op het programma.

Op de clubavond van 26 juni heeft Jacques Bertens, bekend in brouwend Nederland van het forum Hobbybrouwen.nl en winnaar Brandbierbrouwwedstrijd 2013, uitgebreid over dit type bier verteld. Saison is een van oorsprong Belgisch bier uit de Hainaut regio van Wallonië. Het droge en lichte bier (3-4 vol % alc) werd vroeger in de winter op de boerderij gebrouwen en in de zomermaanden als dorstlesser gedronken door landarbeiders. Gerstemout was duur en om de kosten te drukken, werd het bier deels aangevuld met granen die de boeren zelf verbouwden. Voor de industrialisatie van het bierbrouwen was het moeilijk om een langere houdbaarheid te bereiken en om het rinse karakter te verzachten werden kruiden en specerijen toegevoegd. Modernere versies van Saison worden het hele jaar door gebrouwen en zijn sterker (4,5 – 6,5 vol % alc), constanter van smaak en minder kruidig. Saison is één van 's werelds droogste en meest dorstlessende biertypes en wordt nu wereldwijd gezien als een biertype waar brouwers hun creativiteit op kunnen loslaten. Bierliefhebbers en restauranthouders hebben ook ontdekt hoe mooi Saison past bij allerlei salades, kazen en witvis soorten (bron: www.pint.nl).

Finalisten Brand Bierbrouwwedstrijd 2015

Waar we tijdens het brouwen van de Saison achter kwamen was dat Brand Bier en bierconsumentenvereniging PINT voor de vierde keer een bierbrouwwedstrijd scheen te organiseren voor de thuisbrouwers. De beste Saison van Nederland brouwen, dat leek ons wel wat. Dus de voorwaarden van Brand nog even bestudeerd (waaronder maximaal 6,5 vol % alc) en het inschrijfformulier ingevuld. Deelnemers van de wedstrijd moesten zich voor 1 april inschrijven en voor 24 april het recept inleveren. In de derde week van april ontvingen we het door Brand opgestuurde Brand Pilsener krat met 24 lege flesjes en kroonkurken waarin we de zelf gebrouwen Saison thuis konden afvullen. Ook kregen we labels opgestuurd om op de flessen te plakken. Omdat het huis van Gert ‘zo lekker centraal gelegen was’ konden de deelnemer uit de nabije omgeving hier hun gebrouwen Saison inleveren. De meest wonderlijke types kwamen in de meest wonderlijke flesjes en verpakkingsmaterialen hun zelfgebrouwen Saison inleveren. Op 24 april om 12 uur ‘sharp’ werden de inzendingen door de koerier opgehaald. Nadat alle flesjes waren binnengekomen werden ze in het lab gekeurd. Daarna werden alle bieren beoordeeld door een vakjury.

Op 30 mei vond de finale plaats van de Brandbierbrouwwedstrijd. Helaas vond deze niet in Wijlre plaats vanwege een verbouwing in de brouwerij. Een beetje jammer. De finale vond plaats in het Bilderberg Europa Hotel in Scheveningen. Eerst ontvangst met koffie/thee en gebak en een welkomstwoord van Brand. Er was een dagprogramma vastgesteld waaronder 2 workshops. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld waarbij de ene groep workshop 1 volgde en de andere groep workshop 2, waarna de groepen wisselden van workshop. De eerste workshop van 12-13 uur ging over Smaak (afwijkingen) en allerlei wetenswaardigheden over het ruiken en proeven van bier. Deze workshop werd gegeven door Fokko Kruizenga van ‘Brouwerij de Volle Maat’. Een leuke workshop die inging op de invloed van o.a. temperatuur, gist en infecties op de vorming van geur- en smaak (afwijkingen) in bier. Voor de inwendige mens waren er allerlei dranken en etenswaren beschikbaar. Er was een uitgebreide lunch met alles erop en eraan samengesteld en er vloeiden genoeg Brandbieren uit de tap. Na de lunch van 14-15 uur kregen we de tweede workshop. Dirk de Kelver, docent Brouwland Academy vertelde over hop en gist. Daarnaast schroomde hij niet om de nieuwste toestellen en materialen te laten zien. Dit was een taaie sessie. Of dit nu met het tijdstip (na de lunch) of de materie te maken had, menigeen kon zijn ogen niet kon openhouden. Ik kan er dan ook niet zoveel over vertellen. Tussen 12.00 uur en 15.30 uur werd het ingezonden bier van de finalisten beoordeeld. Vervolgens was er pauze en een vragenuurtje waarin de winnaars van de afgelopen drie edities en de brouwer van Brand de van te voren ingestuurde vragen beantwoordden. Na dit vragenuurtje om 16 uur werd de uitslag van de finale bekend gemaakt. De finalisten werden naar voren geroepen. Als laatste werden onze namen genoemd en daar stonden we dan op het podium met alle grote jongens uit de ‘thuisbrouwwereld’! Ten slotte werd de winnaar van de Brandbierbrouwwedstrijd 2015 bekend gemaakt. Vervolgens werden de labanalyses met ons gedeeld en ontvingen we de labanalyses van de vakjury. Uiteindelijk hadden we qua puntenaantal een 3e/4e plaats. We kregen een Brand goodiebag en na een poging gedaan te hebben om zo’n handige Brand zitzak als aandenken mee te nemen konden we weer huiswaarts keren.

Zonder de brouwcursus van Theo en Titus was dit niet mogelijk geweest! Al met al een superleuke ervaring en een stimulans om door te gaan met brouwen!

Terug naar overzicht