Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, mei 2015

tww mei 2015
Door: Dean Southall

Trends van NL Bier

In augustus dit jaar wordt het 5de jubileum van de winkel gevierd. Ik heb een hoop geleerd in de tussentijd. Voor die mensen die commercieel willen gaan brouwen, hier is mijn inzicht…

Er zijn steeds meer brouwerijen in Nederland. In 2012 waren er ongeveer 125, nu zijn er rond de 250 maar velen hebben, net zoals ik, geen eigen brouwerij. Ik brouw een keer per jaar een bier voor de winkel (het neemt veel ruimte in beslag,daarom wil ik niet vaker brouwen). Ik heb de Haagse Harry Porter gebrouwen bij onze eigen Klein Duimpje. De Konings IPA bij Sallands in Raalte en mijn nieuwste bier, de Haagse Harry Baltic Porter bij de Praght in Dronten. Het voordeel is dat de brouwerij voor alles zorgt, ingrediënten, flessen, accijns, enz. enz. Jij hoeft alleen te betalen en te verkopen.Het enige nadeel van zoveel brouwerijen is dat de consument heel veel keus heeft. Mijn advies is dus: brouw niet dezelfde bieren als alle de andere brouwerijen (bijvoorbeeld blond, dubbel, enz.) of als jij die stijl wel wilt brouwen, zorg er dan voor dat jouw bier er bovenuit steekt. Duits & Lauret en Kompaan brouwen hoppige blonds en die verkopen goed. De meest verkopende bierstijl in mijn winkel blijvt nog steeds IPA. Tripels, stouts en Russian Imperial Stouts verkopen goed het hele jaar rond. Ik vond het wel leuk dat BE+ER’s eerste bier een porter is, maar dan wel onderscheidend: een laurier porter. Ik heb nu bijna 2 dozen verkocht (ik heb ongeveer 250 verschillende bieren), dat is best wel goed. Met brouwerijen met een goede reputatie voor kwaliteit en goed verkopende bieren, ben ik, als bier verkoper, aan het denken dat ik meer bieren wil inkopen.  Als jij wil jouw eigen bier laat brouwen, moet jij wel opletten op een paar dingen. Dit zijn maar suggesties van mij…

  • Als jij het ook op fles wilt, brouw het niet bij de Hemel. Het is heel duur als jij een bier op fles wilt
  • Brouw geen seizoen gebonden bieren in het begin. Zij verkopen wel voor 2 a 3 maanden en daarna niet meer. Mijn winterbier verkocht goed tijdens de winter maar daarna…
  • Lokale bieren verkopen altijd goed lokaal. Veel mensen komen binnen de winkel en vragen naar Haagse biertjes. Het is moeilijker om jouw bier te verkopen buiten jouw eigen regio.
  • Het is een idee om een blindproeverij te doen met jouw homebrew en commerciele bieren. Ik deed een blindproeverij in de winkel met het proefbrouwsel en 5 commerciële baltic porters. Die van mij (gebaseerd op ’T Wortwat Deans baltic porter recept) kwam als 2de uit de test. Toen wist ik dat het recept klaar was om commercieel te brouwen.  

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag.  Ik kan leveren op de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlandse bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond. 

Terug naar overzicht