Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie

tww januari 2015
Door: Stefan Woolthuis

Als je dit leest heb je alle gepaste dronkenschap op de afgelopen feestdagen overleefd en heb je waarschijnlijk de eerste van je goede voornemens al overboord gegooid. Het is bij ons gelukkig niet anders. De enige voornemens die tot nu zijn blijven hangen gaan over bier, brouwen, enz.

 

Hier onder volgt de lijst met komende brouwpakketten. De volgorde kan nog wijzigen al naar gelang onze pet staat of wij het leuk vinden.

Januari:

Fransaizonnetje

Februari:

Tarwevino

Maart:

Dubdub

April:

Clubwedstrijdbier. Recept volgt, om het spannend te houden, later.

Mei:

BruinP

Juni:

Een Beste Bitter

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Tevens willen we vanaf december graag van onze hopvoorraad af. We bieden daarom een beperkte selectie aan voor de Van der Kooy prijs en geven daarop 25% korting. De hoppen zijn van dit jaar en koel bewaard. Op de ’t Wort Wat! inkoop site staat de lijst en die geeft de aantallen en soorten weer. Hier geldt op=op, weg=pech en wie het eerst komt die het eerst hop bekomt. Het gaat erg hard dus bestel snel. Natuurlijk kun je ook mout bestellen, maar dit wordt voor de gewone prijs aangeboden.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wort Wat! (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het verschuldigde bedrag fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij Van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

 

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

 

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

 

Het recept van februari

Naam:

Tarwevino

Type:

Sterk witbier

Eigenlijk is dit een tarwewijn met een prettige droge bitterheid als tegenhanger van de lichte alcohol toets. Prima om een zonnetje te laten verschijnen op een regenachtige zondagmiddag.

Algemene receptgevens

Hoeveelheid

10 liter

alcohol percentage:

9,3 %

begin SG:

1082

eind SG:

1016

EBC (kleur):

14

EBU (bitterheid):

32

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Palemout

5 EBC

1750 gr

 

Tarwemout

3 EBC

900 gr

 

Tarwevlokken

4 EBC

850 gr

 

Tarwemout donker

15 EBC

250 gr

 

Magnum

14,5 α

10 gr

75 min.

Citra hop

14,4 α

5 gr

10 min.

Citra hop

14,4 α

5 gr

1 min.

Eiken chips

 

4 gr

lagering

Gist:

Wyeast Belgian wheat 3942 of alternatief: Danstar Munich

Maisch schema

56 °C

53 °C

65 °C

78 °C

stort

20 min.

45 min.

5 min.

Opmerking

De maischstap van 65 °C net zo lang aanhouden totdat er geen zetmeel meer is (jodium proef neutraal). De laatste hopgift pas toevoegen na het koken en minimaal 5 minuten in de nog hete wort laten zitten. De eiken chips toevoegen tijdens de lagering. Maximaal 2 tot 3 weken.

Terug naar overzicht