Terug naar overzicht

Hop in het kort

tww december 2014
Door: Gery Uijtenhaak

Hop is een belangrijk bestanddeel van bier. Als je je erin gaat verdiepen kom je erachter dat er enorm veel informatie over te vinden is. In dit stukje wil ik proberen de belangrijkste gegevens, die relevant zijn bij het bierbrouwen, kort samen te vatten.

Hop is een kruid. Bestanddelen uit de hop die invloed op het bier hebben zijn de hopharsen, etherische oliën en looistoffen.

Hopharsen zijn te verdelen in alfazuren en bètazuren. De alfa- en bètazuren worden tijdens het koken omgezet van zuren naar bitterstoffen (isomeriseren). Met name de alfazuren geven bitterheid aan het bier. De invloed van bètazuren is minder groot. Bètazuren lossen bijna niet op in water. Het effect van alfazuur is met behulp van een brouwplanner makkelijk te berekenen.

Etherische oliën zijn te verdelen in caryofylleen, humuleen, farneseen en myrceen. Dit zijn allen terpenen (vluchtige koolwaterstoffen). Deze oliën geven aroma aan het bier. Het effect van etherische oliën is op dit moment eigenlijk alleen proefondervindelijk te bepalen. Bij Proefbrouwerij Lochristi wordt hier momenteel onderzoek naar gedaan. Er is dus nog geen richtlijn waarmee je de exacte invloed van de etherische oliën op je bier kunt berekenen.

Karakteristieken van de etherische oliën:

Myrceen:

Kruidige tonen, harsachtig (naaldboom), groen, balsamico, verse hop

Humuleen:

Specerijen, houtige, aardse en kruidige tonen

Farneseen:

Groene appel, citrus, zoete Gardenia tonen, magnoliabloemen, hints van lavendel

Caryofylleen:

Kruidig, tonen van hennep, karwij, kruidnagel, rozemarijn en kaneel

Bovenstaande stoffen zijn onderhevig aan oxidatie. Aromahoppen moeten daarom ook zo koel en luchtdicht mogelijk bewaard worden. De stoffen zijn vluchtig (houdt hiermee ook rekening bij het afvullen). Ook na het bottelen vervallen deze stoffen langzaam. Na verloop van tijd ben je het aroma dus kwijt.

Op onze site van ’t Wort Wat staan diverse artikelen die dieper ingaan op hop en de invloed hiervan op het bier. Bekijk vooral eens de oudere artikelen. Zo zijn er in 1999 al een aantal mooie artikelen over hop geschreven.

Link: https://www.twortwat.nl/artikelen

Terug naar overzicht