Terug naar overzicht

Van het Bestuur, november 2014

tww november 2014
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond hadden we de keuring van de clubkampioenschappen op de agenda. Hoewel we relatief niet veel inschrijvingen hadden, waren toch vier tafels van ongeveer zes personen met begeleiding van een keurmeester de hele avond bezig om alle bieren te keuren en de formulieren in te vullen. Voor veel leden is het altijd weer een leervolle ervaring om op deze manier (de BKG manier) de bieren te keuren en te benoemen wat je ziet, ruikt en proeft aan zelf gebrouwen bieren. Op de clubavond van december zullen we te weten komen wie de beste Tripel of Dunkel Weizen heeft gebrouwen en wie uiteindelijk clubkampioen 2014 is geworden.

BKG studiedag

9 november waren Theo van Eijden, Nico van Kampen, Andre van der Zee, Nico Langendijk en Martin Peerdeman op de jaarlijkse BKG (Bier Keurmeester Gilde) studiedag aanwezig. Het thema van dit jaar was hop. Door een onderzoekster van de ‘PROEF’brouwerij Lochristi is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de brouwwaarde (kwaliteitsparameters) van hop en is een studie gedaan naar twintig hopvariëteiten gedurende drie oogstjaren, met als doel om hop als grondstof in al haar facetten beter te begrijpen. We zullen proberen om deze kennis ook in een of andere vorm binnen de vereniging te verspreiden.

Komende clubavond

De komende clubavond belooft een vrij bijzondere te worden. We hebben Toon van den Broek van Brouwerij en Stekerij Vandenbroek bereid gevonden een presentatie te geven over het brouwen van zure bieren. Hierbij wordt ook een proeverij gegeven van de volgende bieren:

  • Gronings Haverbier (Kluyn) met brettanamyces vergisting; 6,8%
  • Vlaamsbruin; 7,0%
  • Lambiek (plat), botteling 2014; 5%
  • Geuze gewoon, botteling april 2014; 5%
  • Geuze extra, botteling februari 2014; 5%
  • Pruimengeuze (35-40% pruimen); 5,5%

Het eerste en het laatste bier zijn ongeveer anderhalf jaar oud, de andere bieren zijn tussen de twee en de vijf jaar oud (in gewogen gemiddelde). Deze zijn alle vatgelagerd.

December

De clubavond van december is zoals altijd weer de gebruikelijke afsluiting van ons verenigingsjaar. Dit jaar zal de avond in het teken staan van foodpairing en in het bijzonder van kaas en bier combinaties. Deze combinaties worden door de leden van het bestuur gepresenteerd, waarna ze ook geproefd kunnen worden.

Terug naar overzicht