Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww oktober 2014
Door: Ben Jacobs

Was ons vorige nummer een pracht van een special geworden, nu ligt er weer zo’n apart exemplaar op uw schoot: het jubileumnummer, 20 jaar 't Wort Wat!!

Ik denk niet dat ik u veel hoef te vertellen. Menigeen heeft al heel wat jaartjes't Wort Wat! meegemaakt, al dan niet thuis, met dit blad ter lering ende vermaak, of op de clubavonden en brouwdagen zelf.

Al heel wat clubrecepten en brouwdagen heeft mijn installatie gezien. En dan al die miljarden gistcellen die via de club bij mij thuis een heerlijke brouwsel in mijn glas deden sprankelen.

Over gistcellen gesproken. Ik las net in een krantenartikel dat men op de universiteit van Leuven heeft ontdekt dat de geur van gist fruitvliegen aantrekt en dat deze gistcellen bij aanraking op de fruitvlieg blijven plakken en daarmee hun verspreidingskans vergroten. Ik was al zo verbaasd dat het aantal fruitvliegen bij mij thuis zo enorm aan het toenemen was… Maar bedenk dat de co-evolutie van de fruitvlieg en de gistcel ervoor heeft gezorgd dat de gistcel esters aanmaakt om de vliegjes te lokken en daarmee ons eeuwige vreugd schenkt met deze overheerlijke geuren in ons bier!

U ziet: ook in onderzoeksland worden nog leuke dingen ontdekt. Zo leren wij allemaal van elkaar. Dat is de reden dat ik mijn column ben begonnen. Ik was destijds het eerste leerstadium in brouwen voorbij en vooral in het begin kon ik via mijn column aan nieuwe beginners laten zien wat er te doen valt als brouwer en waar je tegen aan kan lopen. Dat is gaandeweg overgegaan (we lezen nu column no. 55!) naar het vertellen over mijn brouwsels; diverse zaken die ik via boeken en anderszins binnen haal, met name geschiedenis van het bier, brouwtechnieken en af en toe ook wat receptuur. En ik blijf experimenteren (gewoon bier kan je namelijk ook direct in de winkel halen, of bij de clubleden die commercieel zijn gegaan). Enig nadeel: een experiment kan ook tegenvallen. En zoals onze voorzitter mij pas toefluisterde: het leven is te kort om slecht bier te drinken. Weggooien en een betere fles pakken. Maar de kleinste hoeveelheid wort waar ik mee uit de voeten kan is 10 liter, en dat zijn dan uiteindelijk 30 flesjes die je na proeven moet gaan leeggooien. Oei, dat doet wel pijn… en er komen weer vele fruitvliegen op af…

Maar bij dezen heb ik dan toch even een terugblik geworpen op mijn columnistenbestaan bij 't Wort Wat! Ik hoop nog veel te mogen bijdragen aan onze bloeiende vereniging.

Proost,

Ben Jacobs

Terug naar overzicht