Terug naar overzicht

Eerste flesje aardappelbier voor wethouder Reneman

tww oktober 2014

VIJFHUIZEN – Nu eens geen schaar of doek als middelpunt van een opening maar een flesje aardappelbier. Met de overhandiging van het eerste flesje van het eerste brouwsel zondagmiddag aan cultuurwethouder Derk Reneman was de opening van de kunsttentoonstelling ‘Op de Plaats Rust’ een feit.

Het kan niemand in de polder ontgaan zijn dat momenteel de landschapsmanifestatie Ringbiënnale aan de gang is. In aanloop daarvan stuurde gastcurator Iris Dik in opdracht van het Kunstfort bij Vijfhuizen zes kunstenaars en ontwerpers op pad met de opdracht met bijzondere plekken en bijzondere mensen terug te komen. En met succes, want zij brachten de polder op een verbeeldende manier tot leven. Van een tractordans tot een proeverij van aardappelbier, van slootwandelingen tot een waterlaboratorium.

Wethouder Reneman proeft aardappelbierHenriëtte Waal, een van de kunstenaars, benadrukte de Meer vanuit het gewas en koos voor de aardappel. Niet zonder reden. “Ontwerpers kunnen veel doen met aardappels, een knolgewas heeft geen last van fijnstof dat hier in zo’n ruime mate aanwezig is en middels de aardappel zijn Schiphol en de boeren hier dichter bij elkaar te brengen.” Waal voegde de daad bij het woord. Ze brouwde bier van de Meerlander, dé Haarlemmermeerse pieper bij uitstek, ontwierp frietzakken en etiketten voor de flesjes om de aardappel, de boer en het bier op Schiphol te introduceren.

Nadat Holger Nickisch, directeur van het Kunstfort, de vele aanwezigen had aangeraden toch vooral te genieten van de prachtige polder en wethouder Reneman de dynamiek van Haarlemmermeer in velerlei toonaarden had bezongen was het moment aangebroken om in de tentoonstellingsruimte het aardappelbier te proeven. Als wijnliefhebber liet Reneman eerst zijn neus het werk doen. Na het eerste slokje luidde zijn proefnotitie: ‘een rijk, hoppig en smaakvol bier’. De bijzondere smaak kreeg het bier door aardappelschillen te laten meegisten en een deel van de mout te vervangen door aardappels. Het bier is gebrouwen in samenwerking met amateurbierbrouwvereniging ’t Wort Wat uit Hoofddorp.

Tegen een decor van favoriete aardappelrassen van lokale telers toonde Waal een nieuwe, bijna exotische pieper van een compleet nieuw ras dat nog volop in ontwikkeling is. Megagroot, paars van binnen en heel gezond vanwege een hoog vitaminegehalte en veel antioxidanten.

De vertaling van de reis van de kunstenaars door de polder is nog tot en met 30 november te zien op het Kunstfort in Vijfhuizen (NH). Van reuring naar rust. Op de plaats rust.

tekst:  Frans Witteman

foto: Trudy Witteman

bron: www.HCnieuws.nl

Terug naar overzicht