Terug naar overzicht

Trappistenwater - 2 - Samenstelling

tww september 2014
Door: Ben Uijtenhaak

Het moge duidelijk zijn dat de paters trappisten hechten aan de kwaliteit van het brouwwater dat mede hun bier een bepaald karakter meegeeft. Voor de amateurbrouwer die een trappistenbier wil klonen is het dan ook interessant om naast een mooie gist ook het waterprofiel aan te passen zodat zijn bier zo dicht mogelijk het origineel benaderd. Wellicht zijn er mensen die na het lezen van het artikel over waterbehandeling in het clubblad van juni eens extra aandacht aan het water willen besteden.

Allereerst moeten we dan weten hoe de samenstelling van het water moet worden. Onderstaand tabelletje toont de waterprofielen van de 6 Belgische trappistenbieren. Opvallend is de hoge concentratie mineralen in het water van Westvleteren. Oorzaak hiervan is het gebruik van relatief zilt duinwater.

Bier  Ca  HCO3  Mg  Na  SO4  Cl 
Westmalle 41  91  16  62  26 
Orval 96  287  25  13 
Rochefort 82  240  10  32  17 
Chimay 70  216  21  21 
Achel 64  157  12  28  24 
Westvleteren 114  70  10  125  145  139 

Bron: Zelf een Bierrecept leren Samenstellen en Verbeteren, Ronnie Baert 17 feb 2012

Vervolgens is het van belang om te weten wat er thuis uit de kraan komt. De waterbedrijven zijn hier heel open in en publiceren de gegevens vaak per kwartaal op het internet. Zo kan men de laatste gegevens voor de provincie Noord-Holland vinden op: http://www.pwn.nl/zakelijk/waterkwaliteit/Paginas/Samenstelling.aspx

Kaartje van waterleveringsgebied Noord-Holland

Op het kaartje van het leveringsgebied kun je vinden welk pompstation het water levert voor een bepaalde regio. Vervolgens kun je voor het gewenste pompstation de gegevens opzoeken.

De regio Haarlemmermeer ontvangt zijn water van twee pompstations. In welke verhouding is niet duidelijk. We zullen moeten volstaan om het gemiddelde te nemen:

  Ca  HCO3  Mg  Na SO4  Cl 
Haarlemmermeer (2013) 44  163  10  71  44  86 

Ook hier zien we dat de concentraties van natrium en chloride relatief hoog zijn, waarschijnlijk als gevolg van de waterwinning in de duinen. Wanneer we alle cijfertjes vergelijken kunnen we met een beetje fantasie zeggen dat het profiel van het Haarlemmermeerse kraanwater ergens het midden houdt van dat van Westmalle en Westvleteren. Ik zeg: “Niets meer aan doen!”.

Terug naar overzicht