Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2014

tww mei 2014
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

De laatste clubavond hadden we een presentatie van Jan-Willem Fukkink van brouwerij Leidsch Bier. Zijn brouwerij bestaat inmiddels al weer 10 jaar en is, zoals hij zei, een uit de hand gelopen hobby waar hij veel plezier aan beleeft. Hij vertelde wat over zijn verschillende bieren en liet ons daarvan ook een aantal proeven. Vooral de Pine Tops Boogie Ale was een heel speciaal bier dat gebrouwen is met naaldboomtoppen. Jan-Willem is een begaafd verteller en de avond vloog voorbij met zijn verhalen over de opbouw van zijn brouwerij, zijn brouwinstallaties en de Leidsche bieren.

Het ledenbier van de tap was een French IPA gebrouwen door Edwin de Redelijkheid en Erik Bakker. Het bier was zeer gewild en voordat we het wisten was het vat al leeg! Edwin en Erik, bedankt voor jullie brouwsel.

Gezamenlijke brouwdag

3 mei was alweer de tweede gezamenlijk brouwdag van dit jaar en het te brouwen bier was een Dunkel Weizen. De inschrijving was enorm met 28 ingeschreven brouwsets; dit was zelfs meer dan de single hopdag van afgelopen februari. Ik hoop dat veel brouwers deze bieren in gaan zenden voor de clubkampioenschappen, waarvoor dit jaar de Tripel en de Dunkel Weizen zijn geselecteerd. Helaas konden Nico en ikzelf niet aanwezig zijn op deze dag omdat wij als keurmeester een aantal bieren van het ONK 2014 mochten keuren. Hiervoor waren we samen met Ernst de Moor afgereisd naar het Brabantse Bladel, waar in een kampeerboerderij met een groep van 20 keurmeesters in drie dagen ongeveer 520 bieren gekeurd moesten worden. Ernst had de software geschreven om de administratie van de keuringen te automatiseren en verleende de organisatie ter plaatse ondersteuning om de software te gebruiken.

Volgende clubavond

De komende clubavond wordt georganiseerd in De Hoofdvaartkerk in Hoofddorp. De Hoofdvaartkerk is een verbouwd rijksmonument, de voormalige Nederlands Hervormde kerk uit 1858, en bevat nu een restaurant, een proeflokaal en een distilleerderij. In de distilleerderij worden jenevers, korenwijnen en likeuren gestookt. Voor ons als bierbrouwers zijn vooral de jenevers en korenwijnen interessant omdat de basis daarvan gebrouwen wordt met gerstemout, rogge en mais. Hiervan wordt een wort gemaakt dat vergist wordt, waardoor een alcoholhoudende vloeistof ontstaat die enkele malen gedistilleerd en daarna gerijpt wordt . Er kunnen jeneverbessen worden toegevoegd om jenever te krijgen. De likeuren worden gemaakt van melasse in plaats van het graanmengsel.

Dit belooft weer een totaal andere clubavond te worden in een heel mooie ambiance.



Terug naar overzicht