Terug naar overzicht

Hoe laat ik mensen proeven dat de wereld van bier meer dan hun standaard pilsje is?

tww mei 2014
Door: Henri Aanstoot

Even voorstellen: ik ben Henri Aanstoot, 45, uit Utrecht. Eind vorig jaar heb ik meegedaan aan de brouwcursus van 't Wort Wat! Ik heb me in het verleden wel vaker vermaakt met het maken van alcoholische brouwsels, maar de cursus heeft de zin in het zelf maken van bier weer aangewakkerd.

Zo heb ik in het verleden berkensapwijn, saké, whisky cream, Appelcider, bier (bierextract blik) en makgeolli (een soort Koreaanse rijstwijn) gemaakt. Maar bij de cursus heb ik veel geleerd over brouwen en proeven. Niet alleen wat er bij het brouwen van bier komt kijken, maar ook wat er door het brouwprocess en ingrediënten de smaak van het bier kan beïnvloeden.

Nu wil ik met wat vrienden de verschillen gaan proeven waarbij de bieren zo extreem mogelijk hun specifieke karakter naar voren laten komen. Ik denk dat ik met het onderstaand lijstje wel een redelijke opsomming heb van het brouwproces en ingrediënten-afhankelijke onderverdeling

De bieren die nu in het lijstje staan, zijn bieren die ik ken of die we met de cursus hebben geproefd. (Misschien foutief?) Graag hoor ik wat suggesties van 't Wort Wat! Bierkenners. Daarbij is wel mijn vraag om bieren te kiezen die redelijk gemakkelijk in Nederland te koop zijn.

De perfecte bieren om verschil in mouten/gersten te laten proeven:

  • Wiekse witte

  • Imperial Russian Stout

  • Aecht Schlenkerla Rauchbier (extra rokerige mouten)

De perfecte bieren om de extreme verschillen in gisten te laten proeven.

  • Morpheus Extra

  • Paulaner hefe-weissbier

  • Saison Dupont

  • St Bernardus

  • Duvel

En de perfecte Hop bieren

  • Troubadour

  • Duvel Tripel Hop (heeft deze ook een extreme gist smaak?)

Waarbij we brouwproces-afhankelijk ook nog kunnen kijken naar

  • Dry-hopping

  • Saison Dupont

  • ???

 

Graag zou ik biersuggesties via mail ontvangen, een motivatie waarom je dit een perfect voorbeeld vindt van dat type bier zou fantastisch zijn. Een door mij bijgewerkte lijst komt misschien in een volgend clubblad. Referentie naar bestaande overzichten, informatie op het internet zijn ook welkom.

 

Sláinte mhaith,

Henri

bier@henriaanstoot.nl

Terug naar overzicht