Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommisie, maart 2014

tww maart 2014
Door: Michael Woolthuis

De te brouwen bieren van 2014

Er is wederom een kleine wijziging in de volgorde van de bieren omdat wij een speciaal verzoek van ons aller bestuur ook niet zomaar naast ons neer konden leggen. Voor het aanstaande clubkampioenschap was nog een tripel recept nodig. Gelukkig kunnen we uit een lange lijst met prima recepten kiezen. Het is dus de Pater Tripeloris geworden. Dit pakket is ook al eerder als pakket verschenen en leverde toen zeer veel positieve reacties op. Het is dan ook een zeer lekkere basistripel die ook voor de doorgewinterde brouwers nog een leuke uitdaging vormt.

Hieronder volgt de lijst:

Maart: Deans Baltic

type: Baltic Porter

Een overheerlijke porter waarbij het alcohol verwarmende effect enigszins teniet wordt gedaan door de vanille toets. Hij is niet al te zoet zodat het zeker voor een koude donkere avond een prima bier is. (Zie voor het recept het einde van dit stukje.)

April: Pater Tripeloris

type: Tripel

Zie recepten database en eerdere uitgaven van dit clubblad.

Mei: Bokkienator

type: Wat nou dubbelbok, dit is trippelbok

Een fijne sterke doorbokker die er in oktober voor gaat zorgen dat je het in ieder geval niet koud hebt.

Juni: BeierseHefe

type: Weizen

Dat Hefe weizen niet een typisch zomer biertje is gaat dit bier bewijzen. Overheerlijk en hartverwarmend. Dit wordt een absolute herfsttopper.

September: Rooie Sjimmie

type: Raad eens welk welbekend kloon bier

Oktober: Bijna Blond

type: Net niet meer blonde

Een iets te donkere blonde die door de speciaalmout en het overheerlijke aroma van de Styrian Golding hop de winter in zomer gaat veranderen.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar 'voor leden/inkoop') en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl

Recept Deans Baltic

voor 10 liter

type:

Baltic Porter

Start SG:

1081

Eind SG:

1015

Kleur:

158EBC

Bitterheid:

29EBU

Alcohol:

9,2%

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Kooktijd

Waarde

Merk/leverancier

Pale alemout

2000 gr

 

 

 

Munchenermout

900 gr

 

5 EBC

 

Special B

300 gr

 

 

 

Crystal malt

500 gr

 

 

 

Chocolademout (ontbitterd)

100 gr

 

 

 

Magnum hop

10 gr

60 min.

14,5% α

 

East Kent golding

12 gr

5 min.

7,5% α

 

Vanillestokje

1 stuk

5 min.

 

 

Gist:

1084 of US-05

Wyeast

Maischschema

Temp (°C)

Tijd (min)

67

60

78

5

Opmerking

Het vanillestokje overlangs doorsnijden, het merg er uitschrapen en dit samen met het stokje toevoegen tijdens de laatste 5 minuten koken. Dit alles bij voorkeur in een hopzakje (of iets dergelijks) want dan kan je de vanillestokjes er direct na het koken uithalen. Dit voorkomt te veel vanille-aroma en -smaak.

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht