Terug naar overzicht

Recept: Trippel C, wisselkei Januari 2014

tww februari 2014
Door: Theo van Eijden

Tripel C

van: Jan Wurpel
gepubliceerd: Zymurgy en clubblad oktober 2013
klasse: C
stijl: Tripel

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 80 min.
alcohol percentage: 8.3 %
begin SG: 1083
eind SG: 1015
EBC (kleur): 34.0
EBU (bitterheid): 28.0
Brouwhuis efficiëntie 70 %
Water type leiding water

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Pilsmout (3 EBC) 2330 gram   3 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 280 gram   4 EBC  
Rietsuiker 440 gram      
Cascade 9 gram 80 min. 7 α  
Colombus 5 gram 35 min. 15 α  
Citra 5 gram 10 min. 15 α  
Koriander 3 gram 5 min.    
Iers Mos (Irish Moss) 4.5 gram 10 min.    
Wyeast 3463   Forbidden Fruit 1 verpakking      

Maisch schema

Temperatuur (°C)   45  62 67 72 78
tijd (min) 10 30 10 20 5

Opmerkingen van de brouwer

Ikzelf heb dit recept al twee keer met succes gebrouwen. Op het ONK van 2013 scoorde het in klasse V, 80 punten. Dit had meer kunnen zijn, maar omdat het zeker niet heel apart en vernieuwend was kreeg ik voor de beoogde originaliteit in die klasse wat minder punten.

Problemen bij brouwen

De Citra hop mag niet te lang in het hete wort blijven. Deze hop heeft een ABX gehalte van 15%, dus als deze te lang in het hete wort blijft, zal deze nog een aanzienlijke bitterheid afgeven.

Opmerkingen van de web redactie

Op de gezamelijke brouwdag is de korrelgist fermentis Safale T-58 gebruikt.
In de trippel C van Theo, die op de tap stond is een Wyeast 3655-pc Belgian Schelde ale gist gebruikt. 
Terug naar overzicht