Terug naar overzicht

Van het bestuur, oktober 2013

tww oktober 2013
Door: Theo van Eijden

Activiteiten

Afgelopen clubavond

Afgelopen periode hebben we twee activiteiten gehad. Clubavond en de gezamenlijke brouwdag. Op de clubavond was deze keer onze 'grote broer' aanwezig. Willem van Waesberghe, werkzaam als Global Head Brewer bij Heineken, gaf een presentatie. Zijn boodschap was dat, ondanks de grotere hoeveelheden bij Heineken, het brouwproces net zo ambachtelijk is als dat van een kleine amateur brouwer. Zij doorlopen beiden dezelfde processtappen. Hij ging verder in detail in op nieuwe brouwtechnieken. Bij Heineken is het continue brouwen ontwikkeld. Hierbij maakt men niet meer gebruik van een batch dat als batch de verschillende proces stappen door loopt maar vindt eigenlijk alles plaats in continue systeem van leidingen. Het was een zeer interessante en wetenswaardige avond, dat blijkt ook wel uit het feit dat de sta-tafels op de gang leeg bleven.

Maandbier

Het bier op tap was deze keer een Zoet & Stout van Robin Groenendijk die, anders dan de naam deed vermoeden, niet erg zoet was maar daardoor wel erg doordrinkbaar. Navraag leerde mij dat de lactose (melksuiker) wat wel in het recept stond uit het recept is weggelaten. Zo blijkt maar weer; het wordt altijd bier. Ook deze keer is het hele vat leeg gegaan. Vol verwachting kijken we uit naar de beoordeling van dit bier de door de leden.

Gezamenlijke brouwdag

De volgende dag moesten we al vroeg weer uit de veren, het was gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek. Het bier dat we hebben gemaakt was Triple C. Jan Wurpel was de brouwdag coördinator en had dit mooie bier uitgekozen. Dit is een tripel met drie soorten Amerikaanse hop, vandaar de naamgeving. Er waren twintig brouwers actief die deze keer weer vroeg voor de deur stonden die gezamenlijk ongeveer zeshonderd liter bier hebben gebrouwen. De eerste had zich reeds om 8:00 uur gemeld (op een vrije zaterdag, het kan ook te gek!!). De dag was weer in de puntjes verzorgd. Omdat Kim de catering verzorgde ontbrak het ons aan niets, lekkere kippensoep en knakworsten voor tussen de middag. Het was die dag heerlijk weer en na afloop hebben we nog lekker buiten in het zonnetje van elkaars mee gebrachte bieren mogen proeven. Dat was weer bier brouwen op zijn best.

Volgende clubavond

Volgende clubavond zijn de kampioenschappen aan de beurt. Dan gaan we gezamenlijk bepalen wie zich voor een jaar clubkampioen van 't Wort Wat! mag gaan noemen.

Terug naar overzicht