Terug naar overzicht

Verslag Masterclass Bier & Spijs

tww oktober 2013
Door: Gery Uijtenhaak

Bier is een mooi produkt. Als je dit ook nog eens kan combineren met lekker eten dan heb je een gouden combinatie. Om dit een keer te ervaren ben ik 24 september naar een masterclass Bier en Spijs geweest. De avond werd georganiseerd door Fiona de Lange in samenwerking met chefkok Jo Vaessen van restaurant Dwars in Amsterdam.

Jo Vaessen is een kok die met veel liefde zijn vak uitoefent. Hij maakt vooral gebruik van Nederlandse streekproducten, het liefst uit de buurt van Amsterdam. Leuk om te weten is dat hij zijn bestellingen met de bakfiets ophaalt. Duurzaamheid staat bij hem hoog in het vaandel. Nog leuker is misschien wel dat hij bij elk gerecht op de menukaart een bijpassend Nederlands ambachtelijk gebrouwen bier heeft geselecteerd. Want waarom zou je alleen wijn drinken bij het eten?

De avond begon met een korte inleiding over de geschiedenis van het bier en hoe bier zich vanuit Mesopotamië verspreidde en uiteindelijk ook in het noorden van Europa terecht kwam. Daarna kwamen een voor een de gerechten. Tussen de gerechten door kregen we tips en handvatten voor goede bier en spijscombinaties. Zo zwakt zoet – zoet af en neutraliseert zuur het zout in een gerecht. Bitter zorgt dat zoete tonen worden afgezwakt en umami is complementair aan umami in het gerecht. De smaakelementen in het bier zoals fruit, hop, chocola en koffie zorgen voor een brug naar de smaak met het gerecht.

Deze avond veel geproefd en bij de gerechten van het vijfgangenmenu kregen we een bijpassend bier. Soms wel twee soorten om goed te kunnen vergelijken. Waarbij over het algemeen de bieren en het eten mooi bij elkaar pasten. Wat ik zelf erg leuk vond: We kregen bij een van de gerechten een Budels goudblond. Zelf vond ik dit bier niet echt geweldig (het rook naar een zak naturelchips) maar erbij kregen we een koud, helder tomatensoepje. Dit maakte de Budels heerlijk. De verklaring hiervoor was dat zowel het bier als de soep umami waren.

De beste combinatie kwam echter aan het einde. Als dessert kregen we o.a. een stukje chocoladetaart. Met daarbij een winterstout van Duits en Lauret. Stout en chocolade is zo’n goede combinatie, dat zou zelfs voor iemand die geen bierliefhebber is lekker moeten zijn.

Al met al was het een smakelijke, leerzame en inspirerende avond. Om goede spijs/bier combinaties te maken moet er natuurlijk wel veel geproefd worden. Een goede reden om de opgedane ervaring in huiselijke kring in de praktijk te brengen. Voorwaar geen straf. Proost en eet smakelijk!

Terug naar overzicht