Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, februari 2013

tww februari 2013
Door: Michael Woolthuis

Recept voor de maand maart: Bittiebitter (type: Bitter blond). Een niet al te zwaar blond bier met een fijne bitterheid en door de laatste hopgift van East Kent Golding na het koken een ruime kruidige afdronk.

Bittiebitter

van: Inkoopcommissie
klasse: A
stijl: Bitter

Beschrijving

Dit is een lekkere bitter waarin (door de laatste hopgift) de aroma's van de East Kent Goldings hop goed tot zijn recht komen.

De laatste hopgift van East Kent Golding toevoegen na het einde van het koken, dus nadat je het gas hebt dichtgedraaid, en dan 15 minuten laten rusten alvorens te beginnen met het wort over te hevelen naar het gistingsvat. Als je weet dat je hevelsnelheid erg langzaam is dan eerder beginnen met hevelen.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 5.5 %
begin SG: 1052
eind SG: 1014
EBC (kleur): 17.0
EBU (bitterheid): 45.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 1700 gr   7 EBC  
Carahell (14 EBC) 500 gr   14 EBC  
Fuggles 25 gr 75 min. 5.3 α  
East Kent Goldings 10 gr 75 min. 6.5 α  
East Kent Goldings 10 gr 15 min. 6.5 α  
Iers Mos (Irish Moss) 1 gr 15 min.    
East Kent Goldings 10 gr   6.5 α  
Wyeast 1187 Ringwood Ale 1      
Maisch water 9 ltr     Kraan
Spoel water 6.9 ltr     Kraan
Basterdsuiker, donker 100 gr      

Maisch schema

 Temperatuur (°C) 71 67 78
 Tijd (min) 0 60 2

Opmerkingen van de brouwer

De bruine suiker kan eventueel door een ander soort suiker vervangen worden. (kristal, witte basterd of rietsuiker). Te bestellen als compleet pakket via de inkoop pagina en kan tot 14 dagen voor de clubavond van 29 maart.

Dit recept staat ook in de recepten database. http://www.twortwat.nl/recepten?id=217

Terug naar overzicht