Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommisie 2013

tww januari 2013

lid080703 Door: Michael en Stefan Woolthuis lid060601

2013 belooft nu al weer een fijn brouw- en bierjaar te worden. De eerste keer brouwen zit er namelijk al op en waarschijnlijk de tweede keer ook al. We zullen wel moeten want er is ergens zo rond kerst en oud en nieuw een aardige deuk in de voorraad eigen bier gedronken. Tevens moeten we als winnaar van De Kei ook in 2013 weer een mooi vaatje bier richting clubbar zien te krijgen.

Zodoende hebben we besloten om voor de maandpakketten in 2013 een paar oude bekende recepten van stal te halen. Hier volgen de recepten tot en met juni:

Januari

Hout en Schot (type: Scotch Ale (strong)). Een lekkere stevige ale die door het lageren met het eikenhout toch lekker apart van smaak gaat worden. Het recept is al eerder in het clubblad verschenen. Dus als je hier iets meer over wilt weten, kijk dan op de site.

Februari

Dreifainerdoppelbock (type: dubbelbok). Al twee keer eerder als maandpakket verschenen (toen als, je raad het al, Einfainer- en Zweifainerdoppelbock) en nog steeds een hele lekkere dubbelbok.

Maart

Bittiebitter (type: Bitter blond). Een niet al te zwaar blond bier met een fijne bitterheid en door de laatste hopgift van East Kent Golding na het koken een ruime kruidige afdronk.

Recept

Voor 10 liter:

Start SG:

1052

EindSG:

1014

Alcohol:

5,5%

Kleur:

17EBC

Bitterheid:

45EBU

Kooktijd:

75min.

Ingredienten

Pale mout

1700gr

 

Carahell

500gr

 

Bruine basterdsuiker

100gr

 

Fuggles 5,3a

23gr

75min

East Kent Goldings; 6,5α

7gr

75min

East Kent Goldings; 6,5α

7gr

15min

Iers mos

1gr

15min

East Kent Goldings; 6,5α

7gr

Deze laatste hopgift na einde koken toevoegen en ongeveer 15 minuten laten weken alvorens met hevelen en koelen te beginnen.

Wyeast 1187 Ringwood Ale

 

 

Maisch schema

 

Storten

fase 1

fase 2

Temperatuur (°C)

61

67

78,0

Rustijd (min.)

0

60

2

April

Zoet Stout (type: SweetStout). Een zoete Stout waarbij tijdens de eerste slok de gebrande donkere smaken gemaskeerd worden door het zoet en waarbij  pas later de carameltonen naar boven drijven.

Het recept zal in een volgend clubblad verschijnen.

Mei

Pater Tripeloris (type: tripel). Een ongelofelijke lekkere tripel. Dit recept is ook erg goed te gebruiken als je eens met wat extra kruiden wilt experimenteren omdat het een vrij rechttoe rechtaan recept is. Ook dit recept is eerder als maandpakket geleverd.

Juni

Koning Winter gerstewijn (type: barley wine (pale)). Een dodelijk lekker blond gerstewijntje van slechts 10%. Een lekkere doordrinker dus.

Bestelinformatie

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop) en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken.  De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond.

Alle recepten verschijnen één dezer dagen ook op de site in de receptendatabase. Wat deze database betreft heb ik nog een algemene vraag: Om deze database completer en interessanter te maken zou het leuk zijn als brouwers van 1 van de geleverde pakketten smaakimpressies zouden willen leveren. Je kan deze gewoon naar inkoop@twortwat.nl  mailen dan zorg ik dat het bij het juiste recept terecht komt.  Ook opmerkingen als “ook erg lekker met een beetje huppeldepup kruid ” zijn welkom. Alvast bij voorbaat dank.

Gagel

We leveren geen gagel uit via de inkoopcommissie. Dit omdat de gagel die we nu hebben bevroren is en als dat ontdooit dan is hij nog maar zeer beperkt houdbaar. We brengen onze hele voorraad naar de komende brouwdag. Dit is namelijk de Koyt brouwdag. Mocht je dus interesse hebben in gagel en/of Koyt, schrijf je dan in voor de brouwdag. Dat kan ergens op de site.

Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht