Terug naar overzicht

Van het bestuur, januari 2013

tww januari 2013
Door: Jan Wurpel

Als ik dit bericht aan het schrijven ben is het alweer 7 januari 2013, en is het nog tijd om namens het bestuur een ieder een gelukkig en gezond 2013 toe te wensen. Dat geldt overigens ook voor alle adverteerders, sponsors en andere relaties van ’t Wort Wat! We hopen dat 2013 een mooi jaar mag worden waarin weer vele mooie brouwsels gemaakt mogen worden en waarin ook beginnende brouwers genoeg ervaring opdoen en hun kennis vergroten om zelfstandig goede bieren te kunnen brouwen.

2013 wordt een belangrijk jaar voor onze vereniging. Dit jaar organiseert ’t Wort Wat! het “Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen voor amateurbrouwers”, ook wel ONK genoemd. Een aantal leden van ons is al druk bezig met de voorbereidingen. De website voor het ONK is al in de lucht en ook met social media (twitter en faceboek) zijn de ontwikkelingen rond het ONK te volgen. Via de website http://www.onk2013.nl/ kun je direct linken naar twitter en/of facebook.

Verder zullen er in 2013 weer vier gezamenlijke brouwdagen georganiseerd worden. De eerste gezamenlijke brouwdag is al op zaterdag 2 februari, onder leiding van Nico van Kampen. Er zal dan een gruitbier gebrouwen worden. De brouwers zullen dan proberen om zo goed mogelijk een “Jopen Koyt” te gaan brouwen, als oefenbrouwsel of als voorbereiding op het ONK, waarbij “Jopen Koyt” het kloonbier is voor de wedstrijd in klasse E.

Afgelopen clubavond

De clubavond van december vond al vroeg in de maand plaats. Op 14 december om precies te zijn. Het was een gezellige ontspannen en redelijk bezochte clubavond waarbij Rob Hagen ons meenam in een spel tussen een aantal groepen leden. In dat spel werd de kennis m.b.t. het bier en haar geschiedenis op uitgebreide wijze getest. Uiteindelijk won er één groep, waarvan de deelnemers allemaal met een fles bier naar huis gingen. Pinda’s en worst waren verruild voor een klein koud buffet, zodat een ieder ook nog wat eten kon. Zo is 2012 uiterst gezellig afgesloten.

Komende clubavond

Op de komende clubavond van 25 januari 2013 is er de presentatie van de jaarbieren. De jaarbieren zijn de twee bieren waarmee deelgenomen kan worden aan het clubkampioenschap 2013. Voor 2013 zijn de bieren Jopen Kuyt en de Black IPA geselecteerd. De Black IPA was in november 2012 al gepresenteerd door Derk Walsh. Op de komende clubavond van januari zal er een brouwer van Jopen komen die ons een presentatie zal geven over het gruitbier “Jopen Koyt”. Misschien zal er ons nog informatie worden verstrekt die we goed kunnen gebruiken om een “Jopen Koyt” zo goed mogelijk na te kunnen brouwen (klonen).

Na afloop van het officiële gedeelte kunnen de brouwers die op de brouwdag van september een IPA hebben gemaakt in klein verband hun bier gezamenlijk proeven en beoordelen. Centraal staan de verschillen en hoe deze tot stand zouden kunnen zijn gekomen. Iedereen wordt verzocht 2 tot 3 flesjes mee te nemen.

Programma voorjaar 2013

De clubavonden voor de eerste helft van het jaar zijn al weer in gepland.

  • Op 1 maart hebben weer de jaarlijkse algemene leden vergadering (ALV). We houden het zoals altijd weer kort. Dat kan omdat alle noodzakelijke informatie via de website beschikbaar wordt gesteld. Natuurlijk is er wel het traditioneel rondje van het bestuur en daar staan we wat langer bij stil. Tevens zullen we deze avond het spoelen van flessen bespreken. Onder de leden is een groot onderzoek gehouden en deze informatie zullen we aan jullie terugkoppelen.
  • 29 maart is de volgende clubavond waarop Herman Verbeek een presentatie komt geven over Tcontrol, een programma voor amateur- en microbrouwers voor de controle van het brouwproces gedurende het maischen en vergisten.
  • Op vrijdag 26 april hebben de clubavond buiten de deur. We gaan dan naar de nieuwe brouwerij “Klein Duimpje” waar we door Erik Bouman ontvangen zullen worden. We krijgen daar dan een rondleiding en kunnen daar genieten van de bieren van Klein Duimpje.
  • Vrijdag 31 mei zal Jan Wurpel ons weer meenemen in de wereld van de gist. Het is een vervolg op de presentatie die hij een jaar eerder heeft gegeven. Gist is een belangrijke smaakmaker van ons bier en als amateurbrouwer kan je daar een behoorlijke invloed op uitoefenen. Om het geheugen op te frissen zal hij een korte samenvatting geven van de vorige avond.
  • Zondag 2 juni is er het “Open Nederlands Kampioenschap Bierbrouwen voor amateurbrouwers”, dus reserveer deze dag vast in je agenda.

We hopen je vrijdag 25 januari weer te mogen treffen.

Namens het bestuur.

Jan Wurpel.

Terug naar overzicht