Om gebruik te maken van het mooie artikel over hop van theo afgelopen clubblad, heb ik een bijzonder ipa recept gevonden (deze komt uit de recepten database van de vereniging), zodat u gelijk de verschillende hop methoden kunt gebruiken. Ik heb er alleen een First wort hops storting aan toegevoegd, zodat dit recept wel wat bitterder word dan de opgegeven ebu. De korrel gist SafAle US-05 is hier prima te gebruiken en zorgt voor een lekker droog bier. Alles is te bestellen via de inkoop.
RA-I-PA
van: |
Inkoopcommissie |
klasse: |
C |
stijl: |
Double IPA (USA) |
Beschrijving
Een lekker hoppig rogge bier. Als je niet van zulke erge hoppige bieren houd dan kan je de eerste hop gift halveren. Dan kom je ongeveer op 30EBU uit wat nog voldoende op een IPA lijkt.
Hoofdgisting: Lagering:
|
ongeveer 1-2weken. tot 4 weken.
|
De koudhop pas ongeveer halverwege de lagering toevoegen.
Recept gegevens
batch grootte: |
10 l. |
kooktijd: |
75 min. |
alcohol percentage: |
8.2 % |
begin SG: |
1073 |
eind SG: |
1015 |
EBC (kleur): |
16 |
EBU (bitterheid): |
47 |
Ingrediënten
ingrediënt
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
waarde
|
merk / leverancier
|
Palemout (7 EBC)
|
2000 gr
|
|
7 EBC
|
|
Roggemout (6 EBC)
|
700 gr
|
|
6 EBC
|
|
Cara Pilsmout (10 EBC)
|
300 gr
|
|
10 EBC
|
|
Tarwevlokken
|
100 gr
|
|
|
|
Cascade
|
15 gr
|
fist wort
|
7.7 α
|
|
Cascade
|
20 gr
|
75 min.
|
7.7 α
|
|
Cascade
|
10 gr
|
30 min.
|
7.7 α
|
|
Crystal hop
|
15 gr
|
5 min.
|
3.3 α
|
|
Crystal hop
|
6 gr
|
koudhop min.
|
3.3 α
|
|
Wyeast 1469 West York Ale
|
1
|
|
|
Wyeast
|
Maisch water
|
13 liter
|
|
|
Kraan
|
Spoel water
|
5 liter
|
|
|
Kraan
|
Maisch schema
Temperatuur (°C) |
67 |
63 |
72 |
78 |
Tijd (min) |
0 |
25 |
30 |
2 |
|