Terug naar overzicht

Duivelse Blonde

tww mei 2012
Door: Matthijs van der Weijden

Dit recept werd op de club-avond van maart uitgedeeld door Jan van der Lee. Het lijkt mij wel een leuk recept om eens uit te proberen, ook omdat je dan gelijk een biertje hebt waarmee je kan mee doen met het club-kampioenschap van 2012. Alle benodigheden zijn via de inkoop te bestellen.

Duvelse blonde

gepubliceerd:

Verander water in bier

klasse:

C

stijl:

Sterke Blonde

Beschrijving

Gebruik 11 liter maishwater en ruim 4 liter spoelwater.

Vergisting: Hoofdvergisting op 19 °C en de Navergisting op 22 °C

De Lagering rond de 1 °C

Gebruik bij het bottelen ongeveer 8 gram suiker per liter

Recept gegevens

batch grootte:

10 l.

kooktijd:

75 min.

alcohol percentage:

7 %

begin SG:

1064

eind SG:

1004

EBC (kleur):

7

EBU (bitterheid):

26

Watertype

leidingwater

Ingrediënten

 

hoeveelheid

kooktijd

waarde

merk / leverancier

Pilsmout (3 EBC)

1770 gram

 

3 EBC

 

Havervlokken

211 gram

     

Suiker

582 gram

     

Styrian Goldings hop

18.1

75 min

4 α

 

Saaz hop

18.1

10 min

5 α

 

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale

       

SafBrew S-33

       

SafAle US-05

       

Maisch schema

Temperatuur (°C)

62

72

78

Tijd (min)

45

15

5

Opmerkingen van de brouwer

Voor een goede Duvel-kloon is de Wyeast 1388 gist nodig. Korrelgist kan ook, de smaak word dan wel iets anders. Gebruik dan S-33 en US-05 samen. S-33 zorgt voor een fruitige smaak en US-5 voor het doorgisten.

Problemen bij brouwen

Het bier moet droog zijn en dat lukt niet met alleen de S-33 gist. Ook de Duvel-gist wil wel eens niet goed door gisten. Voeg dan een zakje US-05 toe.

Opmerkingen van de webredactie

De Duvel-gist van de gistbank is eveneens goed te gebruiken. De webredactie raadt 4 gram bottelsuiker per liter aan.

Terug naar overzicht