Terug naar overzicht

Giststarter van Jan van der Lee

tww februari 2012
Door: Jan van der Lee

Jan van der Lee beschrijft hoe hij de Wyeast gisten opstart:

BELANGRIJK: Zorg voor flesjes wort (1045 sg) in de vriezer.

  1. Wyeast gist: manchet stukslaan en het smack-pack laten opzwellen op kamertemperatuur tot dat het zo hard en rond is als een cola blikje.
  2. Ingevroren wort (2 x 50 cl) uit de vriezer en ontdooien. Even koken in een erlenmeyer en af laten koelen tot 24 °C.
  3. De Wyeast verpakking open knippen met een ontsmette schaar (even in de gasvlam houden) en toevoegen aan 1 flesje afgekoelde wort; waterslotje op de erlenmeyer en de vergisting kan z’n gang gaan.
  4. Als de vergisting (op kamertemperatuur) voltooid is, wederom gekookte en afgekoelde wort toevoegen.
  5. Tijdens het proces flink schudden, het waterslotje even verwijderen zodat er meer zuurstof in de oplossing komt.
  6. Dit alles moet worden opgestart 7 dagen voor de brouwdag (ook afhankelijk van de versheid van de Wyeast gist).
  7. In plaats van wort kan je natuurlijk ook Moutextract gebruiken.

Dit is mijn methode van een giststarter maken.

Jan van der Lee
www.denattecel.nl

Terug naar overzicht