Jan van der Lee beschrijft hoe hij de Wyeast gisten opstart:
BELANGRIJK: Zorg voor flesjes wort (1045 sg) in de vriezer.
- Wyeast gist: manchet stukslaan en het smack-pack laten opzwellen op kamertemperatuur tot dat het zo hard en rond is als een cola blikje.
- Ingevroren wort (2 x 50 cl) uit de vriezer en ontdooien. Even koken in een erlenmeyer en af laten koelen tot 24 °C.
- De Wyeast verpakking open knippen met een ontsmette schaar (even in de gasvlam houden) en toevoegen aan 1 flesje afgekoelde wort; waterslotje op de erlenmeyer en de vergisting kan z’n gang gaan.
- Als de vergisting (op kamertemperatuur) voltooid is, wederom gekookte en afgekoelde wort toevoegen.
- Tijdens het proces flink schudden, het waterslotje even verwijderen zodat er meer zuurstof in de oplossing komt.
- Dit alles moet worden opgestart 7 dagen voor de brouwdag (ook afhankelijk van de versheid van de Wyeast gist).
- In plaats van wort kan je natuurlijk ook Moutextract gebruiken.
Dit is mijn methode van een giststarter maken.
Jan van der Lee www.denattecel.nl |